Valér
-2 °C
0 °C

Románia beelőz az interneten

2002.10.15. 12:48
Románia, az internetet tekintve, lassan behozza Magyarországot - jelentette ki Uj Péter, az Index főszerkesztője a kétnapos tihanyi Internet Hungary konferencia nyitónapján. Kovács Kálmán informatikai miniszter szerint Magyarország elvesztegetett négy évet, de most behozza a lemaradást. Drajkó László, az Axelero vezérigazgatója üdvözölte az állami szerepvállalást az internet terjesztésében.
Magyarország elvesztegetett négy évet, de most behozza a lemaradást az internet fejlesztésében, fogalmazott Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a tihanyi Internet Hungary 2002 konferencia nyitóbeszédében. A miniszter szerint 1990 és 2000 között "utolértük a huszadik századot", Magyarország beérte a nyugati országokat az internet fejlődése terén, azóta azonban az elhibázott kormányzati lépések miatt lemaradtunk.

Stratégiai cél az internet fejlesztése

Kovács Kálmán szerint 2004 január elsejével Magyarország remélhetőleg EU-tagállammá válik, és polgárai más EU-országok lakóival egyenjogúak lesznek, nem mindegy azonban, hogy egyenjogú, vagy egyenrangú polgárok leszünk. A hazai internet fejlesztésére nyerhettünk volna európai uniós támogatást, ha az internet bekerült volna a Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programja közé, ez azonban nem történt meg, mondta Kovács Kálmán. A kormányzat stratégiai célnak tekinti az internet fejlesztését, amit a kidolgozás alatt álló Neumann-programban részleteznek majd.

A stratégiai célok között szerepel a hazai távközlési piac legalább kétszereplőssé alakítása, amit a hírközlési szabályozás módosításával kívánnak elérni. Módosítanák a közbeszerzési törvényt is, így az internet is eszköznek minősülhet majd. A miniszter reményei szerint ez élénkítené az internetpiacot, és az intézményi beszerzések összehangolását is segítené.

Adókedvezmények

A cégek és magánszemélyek számítógéphez és internethez jutását segítheti elő az adótörvény módosító javaslata, melynek jelenleg részletes vitája folyik a parlamentben. Kovács Kálmán reméli, hogy már novemberben elfogadhatja a parlament a törvényt. Mint már korábban írtuk, a vállalkozók jövő évtől leírhatják adójukból a távmunkára használt gépek és az internethozzáférés díját, a szélessávú internetet fejlesztő cégek pedig a költségek 50 százalékát vonhatják le az adójukból. Míg a korábbi javaslat értelmében ezt az adókedvezményt csak hárommilliárd forintos beruházás felett vehették volna igénybe a cégek, a javaslat új változata szerint már 100 millió forintos beruházás esetén részesülnének a cégek az 50 százalékos társasági adókedvezményben.

A keddi lapokban jelentek meg az informatikai minisztérium hétfőn bejelentett pályázatai, amelyekre összesen hatmilliárd forintot szánnak. A tervek szerint valamennyi magyarországi önkormányzat számítógéphez és internetkapcsolathoz juthat, kiterjesztik a teleházprogramot, a védőnőknek és a pedagógusoknak is adnának számítógépeket, és pályázatokat írtak ki a magyar nyelvű tartalom fejlesztésére illetve digitalizálására.

A pc drága, nem az internet

Kovács Kálmán nyitóbeszéde után Drajkó László, az Axelero vezérigazgatója és Uj Péter, az Index főszerkesztője is a hazai internet helyzetéről tartott előadást. Magyarországon a népesség 14 százaléka internetezik, ám a hozzáférés nélküli többség csak annyit tud az internetről, hogy drága, fogalmazott Drajkó László. Az Axelero vezérigazgatója szerint Magyarországon főleg a magas belépési küszöb miatt nem interneteznek többen, mivel egy számítógép kétszázezer forintba kerül. Drajkó szerint ezt a küszöböt a pc-vásárlás állami támogatásával lehetne lejjebb vinni. Véleménye szerint a jelenlegi kormányzat jól látja az állami szerepvállalás fontosságát, és a mostani pc-program eliminálhatja a belépési küszöböt.

Magyarország lemaradt

Uj Péter szerint mára már egyértelműen látszik, hogy az internet fejlődését tekintve Magyarország lemaradt. 1998-ban a hazai internet helyzetét elemző Fehér könyv alapján még úgy látszott, Magyarország reménykedhet a regionális vezető pozícióban, hiszen az infrastruktúrát és az informatikai tudást tekintve is helyzeti előnye volt szomszédaival szemben, és mi lehetünk volna a "KGST Szilíciumvölgye", mára ez az előny elveszett - vélte az Index főszerkesztője. Az előadásban elhangzott, hogy a TNS kutatócég közép-európai elektronikus kereskedelmet vizsgáló felmérése Magyarországot internetellátottság szempontjából a lemaradó országok közé sorolja, és hazánkat hamarosan megelőzheti a listán Románia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!