Ervin
14 °C
21 °C

Felhasználók mérik az internet sebességét

2004.04.28. 14:43
A Georgia Tech kutatói több tízezer otthoni számítógép segítségével akarják megkeresni az internet gyenge pontjait, mert így gyorsabb és megbízhatóbb kommunikációs hálózatokat lehet létrehozni. A résztvevőknek csupán néhány programot kell telepíteniük a számítógépükre, ami folyamatosan figyeli a hálózat állapotát.
Az internet teljesítményét rendszeresen vizsgálják, viszont általában csak a nagysebességű gerinchálózatok útválasztó pontjainál végeznek méréseket. George Riley, a Georgia Tech informatikus proesszora és Robby Simpson végzős hallgató ezzel szemben a végpontoknál, azaz a felhasználók számítógépeinél akar információkat gyűjteni az internetes hálózat minőségéről, sebességéről.

Ennek érdekében kifejlesztettek egy nyílt forráskódú szoftvert, amely összegyűjti az egyes számítógépekhez csatlakozó hálózat adatait, amelyek többek között az átlagos válaszidőt, az átlagos körülfordulási időt (RTT), a kapcsolat idejét, a letöltési időt és a küldött illetve fogadott csomagok számát mutatják. Természetesen csak akkor tudnak hasznos következtetéseket levonni, ha elég sok önkéntes résztvevő letölti a szotvert, amelyet a földönkívüli életet kutató SETI@home nyomán NETI@home névre kereszteltek. Az adatokat egyébként a Georgia Tech szervere összegyűjti, kielemzi, majd az eredményeket nyilvánosságra hozza egy weboldalon.

Nem sérül a titokszféra

A kutatók persze kényesen ügyelnek arra, hogy a felhasználó tudtán kívül ne kerüljenek személyes adatok a rendszerbe, ezért mindenki egyedi adatvédelmet állíthat be magának. Riley szerint a legszigorúbb védelem mellett semmilyen személyes adat nem szivároghat ki, amit a felhasználó utólag is ellenőrizhet, mivel a jelentések másolatát a számítógép is elmenti. Persze a Riley és Simpson abban reménykedik, hogy a résztvevők engedékenyebbek lesznek, mert úgy több hasznos adatot szerezhetnek.

"Az összegyűjtött adatokat felhasználva hiteles szimulációs modelleket készíthetünk az internetezők szokásairól. Jobb szimulációs modellekkel jobb szimulációkat készíthetünk, ami jobb protokollelemzést, jobb protokollokat és végül jobb internetet eredményezhet." - mondta Riley.

Minden hiba kiderül

Simpson szerint a szoftver új vírusok és férgek érkezésére is felhívhatja a figyelmet: "Ha sok NETI@home felhasználónál szokatlanul nagy adatforgalmat észlelünk, az újabb internetes féreg terjedésére vagy más támadásra utalhat, és valóban sokan használják a szoftverünket, akkor valószínűleg megtalálható a kártékony programok származási helye."

Mivel a NETI megtalálja a leglassabb hálózati útvonalakat, ezzel a felhasználók azt is kideríthetik, hogy melyik internetszolgáltató rendelkezik a legpocsékabb hálózattal.