Végignézheti az internetes öngyilkosságot

2007.06.05. 21:00
A brit ügyészségi nyomozóhivatal május végén úgy döntött, nem követett el bűncselekményt az az ötven ember, aki végignézte egy kétgyermekes családapa webkamera előtt elkövetett öngyilkosságát az interneten. Magyarországon még nem történt ilyen eset, de a brit jogi helyzethez hasonlóan nálunk sem törvényellenes az öngyilkosság népszerűsítése vagy a webes öngyilkosság-kukkolás.

2007. márciusában egy negyvenkét éves, kétgyermekes brit férfi és ötven másik internetező tartózkodott a Paltalk chatszobájában. Kevin Whitrick, az exmérnök apa nem sokkal este 11 után bejelentette, öngyilkos lesz. Chatelő barátai nem vették komolyan a fenyegetést egészen addig, amíg a férfi bekapcsolta webkameráját, felállt egy székre, hurkot kötött a nyaka köré, majd felkötötte magát. A Wikipedia információi szerint néhány júzer mikrofonon és kommentekben bíztatta a halálra, mások pedig azonnal értesítették a rendőrséget. A halál beálltát március 23-án, éjjel negyed 12-kor állapították meg.

Bíztatták

A rendőrség száz internetezőt hallgatott ki az ügyben, majd végül május 29-én a brit ügyészségi nyomozóhivatal döntött: nem követtek el bűncselekményt azok a chatelők, akik végignézték a kétgyermekes apa halálát. "Tanulmányoztuk a bizonyítékokat, amelyeket a rendőrség bocsátott rendelkezésünkre és megállapítottuk, a chatszoba kommentjeinek egyike sem tekinthető bűncselekménynek" - mondta szóvivőjük a BBC-nek.


Kevin Whitrick, online öngyilkos

Az internetes öngyilkosságok története a tavaszi brit tragédiától messzebbre nyúlik, az első online szervezett csoportos öngyilkosság Japánban történt, 2000-ben. Japán az előkelő második helyet foglalja el az öngyilkosságok számának nemzeti toplistáján, Oroszország után. Évente harmincezer japán végez magával, ezek között ma már évente több alkalommal találunk olyan csoportos öngyilkosságot, amelynek tagjai az interneten szervezik le a közös halál részleteit. Ilyenkor az életet megunó júzerek összeismerkednek a weben, majd egy megadott időpontban, olykor közös helyszínt választva végeznek magukkal.

Japán példa

Legutóbb tavaly tavasszal történt két hasonló eset, akkor két autóban bukkantak a holttestekre: az öngyilkosok faszenet égettek a lezárt járműben, és az így keletkezett széngáz végzett velük. A 125 milliós országban sokan a gazdasági recesszió miatti munkanélküliséget és a vállalati csődöket tartják az öngyilkosságokat kiváltó elsődleges okának. 2005-ben 91-en követtek el a neten megbeszélt öngyilkosságot Japánban, csaknem kétszer annyian, mint 2004-ben, amikor 55-en választották ezt a halálnemet. 2003-ról 2005-re megháromszorozódott az arány, amelyben japán szociológusok szerint a hatalmas médiaérdeklődés is komoly szerepet játszhat.

Nemcsak Nagy Britanniában és Japánban létezik a weben szervezett öngyilkosság, a Wikipedia információi szerint előfordult már Hong Kongban, Dél-Koreában, Ausztráliában, Norvégiában, Svédországban, az Egyesült Államokban és Németországban is. Utóbbi helyszínen zajlott az elmúlt évek egyik leghátborzongatóbb bűncselekménye, amelyben szintén komoly szerepet kapott az internet. Armin Meiwes homoszexuális kannibál és Bernd Brandes homoszexuális mazochista a neten ismerkedett össze, majd Meiwes megette Brandest. A kannibál a cselekményért életfogytiglani börtönbüntetést kapott, bár előzőleg azzal védekezett, tulajdonképpen ő az eutanázia egy sajátos fajtáját végezte a halálvágyó áldozaton, aki beleegyezett a tettbe. Sőt, még élt, amikor levágott péniszét közösen megsütötték, majd elfogyasztották.


Armin Meiwes, kannibál. (fotó: EPA)

Az internetes és hagyományos öngyilkosságokat összehasonlító tanulmány megállapítja, az internet előtt a csoportos öngyilkosság igen ritka volt, főként középkorú pszichiátriai betegek választották és családi körben követték el. Ma a legtöbb csoportos öngyilkosságot elkövető személy fiatal, a húszas-harmincas éveiben jár és teljesen ismeretlen internetezőkkel beszél össze a halál reményében.

Magyar halál

Magyarországon még nem történt hasonló, interneten szervezett csoportos haláleset, pedig nálunk is sok az öngyilkosság. Húsz évig vezettük a listát, a rendszerváltás óta azonban folyamatosan csökken az önkezűek száma, jelenleg Magyarország a hetedik az öngyilkossági világranglistán.

Béres István, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának rendőr alezredese az Indexnek elmondta, Magyarországon még nem történt olyan öngyilkosság, amelyről tudni lehet, hogy interneten szerveződött, vagy az internet nyilvánossága előtt zajlott. Ha mégis megtörténne, a hatályos magyar törvények szerint nem számítana bűncselekménynek, ha valaki végignézné, végigkövetné az eseményt az interneten.

Talán csak az emo tinédzsereknek örömhír, hogy a lebonyolítási tippekkel foglalkozó weboldalak üzemeltetése és az öngyilkosság népszerűsítése sem törvényellenes. "A Btk. 168. paragrafusa foglalkozik az öngyilkosságra való rábírás bűntettével. Ezek szerint 'aki mást öngyilkosságra rábír, vagy ennek elkövetéséhez segítséget nyújt, ha az öngyilkosságot megkísérlik, vagy elkövetik, bűntettet követ el és 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő'. A törvény szövegéből tehát kitűnik, hogy a bűncselekmény csak akkor valósul meg, ha az öngyilkosságra rábírt személy azt legalább megkísérli. A feltett kérdésben tehát nem valósul meg bűncselekmény" - mondta Béres István.  • Hírek
  • Hírek