Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Saját tv-csatornát mindenkinek

2007.02.25. 16:24
A személyre szabható tv-csatornák után hamarosan megjelennek a saját gyártású adók is az interneten. A tartalom-megosztás vágyától túlfűtött netezők összeállíthatják, és szabadon sugározhatják saját műsoraikat. Mi lesz így az ORTT-vel, százszorosára duzzad, vagy megszűnik?
A Szilícium Völgyben megrendezett Demo konferencián nagy feltűnést keltett egy Web 2.0-ás cég, mely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy saját tv-csatornát üzemeltessenek a weboldalukon keresztül. Az ötlet tulajdonképpen kézenfekvő: a kép és videó megosztó portálok után a felhasználók valószínűleg hosszabb műsorokat is szívesen közzé tesznek az interneten.

SplashCast


Ezt a trendet ismerte fel az amerikai SplashCast nevű cég, és egy olyan webes alkalmazást fejlesztett, mellyel könnyű összefűzni különböző multimédiás tartalmakat: videofilmeket, fényképeket, zenét, stb. Az így kapott filmet a felhasználók megoszthatják másokkal, és tv-csatornákba szervezhetik. Az azonos érdeklődésű felhasználók által létrehozott adók műsorideje nagyon könnyen megtelik tartalommal, és csak tehetségükön múlik, hogy mikor éri utol őket a világhír.

Stubes

Magyarországon is létezik hasonló próbálkozás. Szántó Gábor nemrég indította el Stubes névre hallgató közösségi portálját. A portálon tv-csatornákat szerkeszthetünk össze a YouTube-on, a Google Video-n és az egyéb magyar videó megosztó weboldalakon található kedvenc filmjeinkből. Az Stubes-ról (Series of Tubes) a jövő héten megrendezésre kerülő Web 2.2 Szimpóziumon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Mi lesz veled ORTT?

A digitális televíziózás, illetve a hasonló jellegű internetes "magán-csatornák" előretörése felveti azt a kérdést, hogy a jövőben mi szükség lesz az ORTT-re? A népszerű testület tulajdonképpen elfogadta, hogy a magán újságok, vagy blogok felett nem gyakorolhat ellenőrző szerepet. A személyes televízió-műsorok kontrollálásáról valószínűleg nehezebb fogja belátni, hogy ez is, mint a többi internetes tartalom hagyományos módszerekkel való ellenőrzése tulajdonképpen lehetetlen.


Már a személyre szabható tv-csatornák, a digitális televízió megjelenésével is kétségessé válik a piros-sárga karikák, a tartalomtól függő műsoridő, illetve a reklámok mennyiségének az ellenőrzése. Ha minden egészestés film előtt 10 perc reklám lesz megengedett, és a néző 3 filmbe kezd bele 1 óra alatt, akkor valószínű 30 perc reklámot kell majd végignéznie. Ha délután 2-kor akar majd véres akciófilmet nézni, akkor abban senki nem akadályozhatja meg, még az ORTT sem. A digitális televíziózásnál a Stubes-hoz hasonló személyesen készített csatornák adásait a hatóság alkalmazottai nem fogják tudni ellenőrizni. Hiába bővítené sokszorosára dolgozóinak számát a testület, nem győznék a munkát. Lehet, hogy ez egy jó alkalom lenne a feloszlatására?