Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Saját tv-csatornát mindenkinek

2007.02.25. 16:24
A személyre szabható tv-csatornák után hamarosan megjelennek a saját gyártású adók is az interneten. A tartalom-megosztás vágyától túlfűtött netezők összeállíthatják, és szabadon sugározhatják saját műsoraikat. Mi lesz így az ORTT-vel, százszorosára duzzad, vagy megszűnik?
A Szilícium Völgyben megrendezett Demo konferencián nagy feltűnést keltett egy Web 2.0-ás cég, mely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy saját tv-csatornát üzemeltessenek a weboldalukon keresztül. Az ötlet tulajdonképpen kézenfekvő: a kép és videó megosztó portálok után a felhasználók valószínűleg hosszabb műsorokat is szívesen közzé tesznek az interneten.

SplashCast


Ezt a trendet ismerte fel az amerikai SplashCast nevű cég, és egy olyan webes alkalmazást fejlesztett, mellyel könnyű összefűzni különböző multimédiás tartalmakat: videofilmeket, fényképeket, zenét, stb. Az így kapott filmet a felhasználók megoszthatják másokkal, és tv-csatornákba szervezhetik. Az azonos érdeklődésű felhasználók által létrehozott adók műsorideje nagyon könnyen megtelik tartalommal, és csak tehetségükön múlik, hogy mikor éri utol őket a világhír.

Stubes

Magyarországon is létezik hasonló próbálkozás. Szántó Gábor nemrég indította el Stubes névre hallgató közösségi portálját. A portálon tv-csatornákat szerkeszthetünk össze a YouTube-on, a Google Video-n és az egyéb magyar videó megosztó weboldalakon található kedvenc filmjeinkből. Az Stubes-ról (Series of Tubes) a jövő héten megrendezésre kerülő Web 2.2 Szimpóziumon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Mi lesz veled ORTT?

A digitális televíziózás, illetve a hasonló jellegű internetes "magán-csatornák" előretörése felveti azt a kérdést, hogy a jövőben mi szükség lesz az ORTT-re? A népszerű testület tulajdonképpen elfogadta, hogy a magán újságok, vagy blogok felett nem gyakorolhat ellenőrző szerepet. A személyes televízió-műsorok kontrollálásáról valószínűleg nehezebb fogja belátni, hogy ez is, mint a többi internetes tartalom hagyományos módszerekkel való ellenőrzése tulajdonképpen lehetetlen.


Már a személyre szabható tv-csatornák, a digitális televízió megjelenésével is kétségessé válik a piros-sárga karikák, a tartalomtól függő műsoridő, illetve a reklámok mennyiségének az ellenőrzése. Ha minden egészestés film előtt 10 perc reklám lesz megengedett, és a néző 3 filmbe kezd bele 1 óra alatt, akkor valószínű 30 perc reklámot kell majd végignéznie. Ha délután 2-kor akar majd véres akciófilmet nézni, akkor abban senki nem akadályozhatja meg, még az ORTT sem. A digitális televíziózásnál a Stubes-hoz hasonló személyesen készített csatornák adásait a hatóság alkalmazottai nem fogják tudni ellenőrizni. Hiába bővítené sokszorosára dolgozóinak számát a testület, nem győznék a munkát. Lehet, hogy ez egy jó alkalom lenne a feloszlatására?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?