Angelika
-4 °C
3 °C

Anglia online választásokra készül

2002.01.07. 15:39
Nagy-Britannia lesz a világ első országa, ahol a választópolgárok az interneten keresztül adhatják le szavazataikat. Ezt Robin Cook, a brit parlament alsóházának vezére jelentette ki a The Guardian brit napilapnak adott interjújában.
Cook - aki elavultnak, XVIII. századinak minősítette az ország politikai rendszerének számos részletét - közölte, hogy már az idei helyhatósági választásokon próbajelleggel megteremtik az internetes szavazás lehetőségét, és ha a rendszer sikeresnek bizonyul, a legközelebbi törvényhozási választásokon már teljességgel alkalmazhatják a világháló biztosította lehetőségeket.

A fiatalokat akarják megszólítani

A kormány nem titkolja, hogy az internet segítségével a választópolgárok érdeklődését kívánja újraéleszteni, mivel a múlt évi parlamenti választásokon minden idők legalacsonyabb részvételi arányát - 59 százalékot - tapasztalta. Leginkább a fiatalok nem éltek választójogukkal. A törvényhozás alsóházának vezére szerint ennek egyik oka a parlamenti képviselők és a választók közötti közvetlen kapcsolat hiánya.

Minden harmadik brit háztartás a neten

Ezért Robin Cook tervei között szerepel, hogy a világháló segítségével lehetővé tegyék a mindennapos kapcsolatot a választók és a törvényhozás között. A britek jelentős többsége hozzászokott az internet használatához, tavaly már miden harmadik háztartásnak volt internetes kapcsolata.

Online közvetítés a magyar Parlamentből

A magyar parlament üléseiről élő internetes közvetítés lesz, a tervek szerint az érdeklődők a választások utáni új Országgyűlés alakuló ülését már a számítógépes világhálón is figyelemmel kísérhetik - írja a Népszabadság szombati száma.

Az Országgyűlés Hivatala a közelmúltban közbeszerzési pályázatot írt ki az élő internetes parlamenti közvetítés technikai feltételeinek megteremtésére -írja a lap. Ennek keretében olyan videoarchívumot is ki akarnak alakítani, hogy az egyes felszólalások ne csak a jegyzőkönyvek írott formájában, hanem képekben is visszakereshetők legyenek a számítógépes világhálón.