Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Februárban tarolt a kábeles internet

2008.03.28. 15:15
Egyre látványosabban terjeszkednek a kábelesek az internetszolgáltatások piacán, ötször gyorsabban növekednek, mint az adsl-szolgáltatók.

Februárban 1,38 millióra nőtt a vezetékes szélessávú előfizetések száma, miközben folytatódott a telefonvonalak számának csökkenése, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma februárban csupán 0,6 százalékkal nőtt, valamivel több mint 759 ezerre.

Lényegesen gyorsabban, 3 százalékkal nőtt februárban a kábelmodemes előfizetések száma. A gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) internetezőinek száma februárban 440 ezerre emelkedett és mivel a négy cég részesedése a teljes kábelmodemes piacon körülbelül 70 százalékos, a kábelmodemes internetezők száma országosan 620 ezer.

Így az adsl és kábelmodemes előfizetések száma február végén 1,38 millió volt Magyarországon, az egy évvel korábbi 1,06 millió után.

Vonalvesztés

Februárban a bekapcsolt telefonvonalak száma körülbelül négyezerrel csökkent, 3 millió 236 ezerre. Ennek megfelelően a száz lakosra jutó hangátviteli csatornák száma a januári 32,25-ről 32,22-re, míg a háztartások telefonellátottságának aránya 64,27 százalékról 64,07 százalékra csökkent.

A kezdeményezett hívások hossza februárban 570 millió perc volt, ami a januári szinthez képest 9,27 százalékos csökkenést jelent. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama a januári 193,8 percről 176,1 percre, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama februárban 3,44 percről 3,29 percre csökkent.

A közvetítőválasztást februárban 745 ezren vették igénybe, és az előfizetők a hívásaik 11,22 százalékát intézték ily módon. Egy hónap alatt összesen 64 millió percet telefonáltak. Februárban 11 ezer számot hordoztak az előfizetők, 2004 januárja óta az előfizetők majdnem 260 ezer szám mozgott a szolgáltatók között.