Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Sietve távozik az egyik kulcsfigura a Microsoft Live projektjétől

2006.08.09. 11:10
Kisebb bizonytalanságot okozott, hogy kilépett a Microsofttól a Live-projekt egyik kulcsfigurája. Niall Kennedy szerint a Microsoft blöfföl, a Microsoft szerint minden rendben van.

Alig melegedett meg Niall Kennedy széke a Microsoftnál, máris bejelentette kilépését. Kennedy korábban a Technorati blogkeresőnél dolgozott, majd áprilisban átcsábult a redmondi céghez, mivel úgy tűnt, a Microsoft nagyobb forradalomra készül. Ez pedig a bizonyos Live projekt volt, mely a Microsoft webkettes szolgáltatásainak gyűjtőneveként híresült el.

Néhány hónapja még teljesen egyértelműnek látszott, hogy a Microsoft elkötelezett a Live projekt mellett, és a feed-alapú alkalmazások új sikereket hozhatnak annak a cégnek, mely - kívülről legalábbis néha így tűnik - nem mindig képes lépést tartani merészebb, kísérletező riválisaival. Kennedy néhány hónapos munka után csütörtökön blogjában tudatta, hogy felmondott a Microsoftnál. Mint írja, úgy érezte, hogy a Microsoft kissé visszakozni látszik, miután a Wall Street nem fogadta éppen felhőtlenül, hogy túlköltekezést jelentettek be az új fejlesztések miatt.

Kennedy szerint ennek eredményeként a Microsoft visszavett a Live projektből: elérkezett az újraszervezés, a visszafogás ideje, sőt, saját lehetőségei is szűkültek. Megfagyott a levegő, és Kennedy vízióit többé nem látta megvalósíthatónak a Microsoft falai között.

A Microsoft valóban visszakozna, máris megtorpant volna az új úton? Nem mindenki hisz ebben. A Microsoft szóvivője, Adam Sohn a Seattle PI-nek azt mondta, nincs szó arról, hogy visszafognák a Live-ot. Sőt, továbbra is teljesen elkötelezettek, és nagy reményeket fűz a cég ehhez a vállalkozáshoz.

Tényleg elhal a Live?

Richard MacManus, a ZDnet bloggere meglehetősen szkeptikus a Kennedy-kirohanással kapcsolatban. Idézi a Microsoft-főnök (Gates-utód) Ray Ozzie egyik júliusi beszédét, mely arról szól, hogy a Live projekt szolgáltatásai kulcsfontosságúak a Microsoft stratégiájában, elsősorban azért, mert megteremti annak lehetőségét, hogy a webes, asztali és mobil-alkalmazásokon egyaránt gördülékenyek lehessenek a szolgáltatások. A megvalósításban játszana kulcsszerepet a feed-technológia, melynek egyik legnagyobb prókátora maga Kennedy. Nyilván ezért is vették fel áprilisban.

Kennedy távozása mögött valószínűleg sokkal inkább szervezeti problémák állnak. A Vallywagnek adott exkluzív interjújában azt mondja, nem elképzelhetetlen, hogy egyszer valamikor visszatérjen a Microsofthoz, amennyiben végre valaki feldarabolja ezt a céget. Kennedy arra gondol, hogy a jelenlegi vízfej-felépítés helyett a Microsoft hatékonyabban működhetne, ha önálló asztali, webes, szerver-, esetleg játékrészleggel rendelkezne.

Mindez annak fényében is érdekes, hogy Kennedy még áprilisban, a Microsoft-meló megszerzésekor blogjában azt írta, azzal érkezett a céghez, hogy egy olyan csapatot hozzon létre, mely az rss-technológia segítségével a kliensek és a felhasználók közt platformtól függetlenül hoz létre tartalomszolgáltatást. Kennedy távozása éppen azért kelt némi bizonytalanságot, mert sokan gondolták úgy, hogy a Microsoft Live projektje lehet az a kezdeményezés, mely a feed-technológiák segítségével kísérletet tehet a "platformfüggetlen" alkalmazáscsoportok üzemeltetésére, vagyis végleg elmosódik majd a határ mobil, asztali vagy webes környezet között.

A Technorati lazább, kötetlenebb szervezeti felépítése után a Microsoft túlságosan nagy tehetetlenséggel rendelkező bürokráciája agyonnyomta a virulens, tettre kész Kennedyt. Aki egyébként elérkezettnek látta az időt, hogy saját vállalkozásban valósítsa meg eddig jegelt ötleteit. "Szeretném megváltoztatni azt, ahogyan ma a világ gondolkodik a személyes adatról, publikálásról, keresésről." Kérdés persze, hogy a Microsoft vagy a Google árnyékában lehet-e még világrengető megoldásokkal újraértelmezni a digitális világot.