Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Ingyenes internet a magyar kutatóknak

2002.10.07. 16:08
A következő hetekben jelentősen bővül a magyarországi kutatói gerinchálózat. A rendszer segítségével az egyetemi-főiskolai számítógépek szabad kapacitását is egyesíteni lehet, a PC-k ily módon nagy számításigényű feladatok megoldásában is részt vehetnek. Az oktatók és kutatók ingyenes internetelérést kapnak otthonra, bár a távközlési szolgáltatás díját továbbra is ők fizetik.
A következő hetekben bővül a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program keretében kiépített internetes kutatói gerinchálózat (HBONE): 16 új nagysebességű kutatói központot kapcsolnak a rendszerhez, 12 centrum sávszélessége pedig jelentősen növekedni fog, jelentette be Tétényi István, a NIIF Program Műszaki Tanácsának elnöke hétfőn, a NIIF budapesti székházában tartott sajtótájékoztatón.

Nyolc újabb vidéki várost (Jászberény, Nagykanizsa, Salgótarján, Sárospatak, Szekszárd, Szolnok, Tatabánya és Zalaegerszeg) és ugyanennyi új fővárosi végpontot kapcsolnak az országos rendszerbe. Hat vidéki város (Eger, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Piliscsaba és Székesfehérvár), és hat fővárosi intézmény összekötése is megvalósul.

A NIIF Program
A NIIF Program keretében kiépített magyarországi kutatói internetes gerinchálózat (HBONE) eddig az ország 35 nagy egyetemi, főiskolai és közgyűjteményi központjának adatcseréjét tette lehetővé. A rendszert költségvetési forrásokból, az informatikai és távközlési vállalkozások szolgáltatásainak megvásárlásával valósították meg. A kutatói hálózat kiépítésének központosított modellje azonos az Európai Unió országaiban meghonosodott mintával. A NIIF Program során mintegy hétszáz felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmény kapcsolódott a csomópontokhoz, a szolgáltatásokat jelenleg közel 600 ezren veszik igénybe.

Ingyen netelérés otthonra a kutatóknak

Eddig körülbelül kétezer kutató érhette el otthonról az internetet a NIIF rendszerén keresztül, a mostani fejlesztések során már megoldható, hogy a magyarországi kutatók és oktatók otthoni ingyenes internethozzáféréshez jussanak. A NIIF zárt hálózatának csomópontjain keresztül 32 helyen biztosít internetelérést, így országosan 25 ezer kutató érheti el otthonából is a kutatói hálózatot és munkahelyi rendszereiket. A NIIF rendszere persze csak a netelérést tudja biztosítani, a távközlési szolgáltatók díjait a felhasználóknak kell fizetniük.

Grid

A hazai felsőoktatási intézmények számítógépparkja az elmúlt időben kétezer PC-vel bővült, ezeket az egyetemek, főiskolák napközben oktatási célokra használják. A NIIF hálózatán keresztül az egymáshoz kapcsolt gépekből (ún. PC-clusterekből) egy országos méretű rendszer (grid) alakítható ki, a gépek szabad erőforrásait így "munkaidőn" túl is ki lehet használni.

Az ily módon egyesített teljesítmény nagy számításigényű tudományos feladatok megoldását segítheti, hasonlóan az elmúlt két évben munkába állított szuperszámítógépekhez. Az országos rendszerrel hasonló európai projektekhez is kapcsolódni lehet.  • Bérelnék
  • Hírek