Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Szuperszámítógép Magyarországon

2001.03.21. 15:20
A világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépe közé tartozik az a fővárosban szerdán üzembe helyezett Sun számítógép, amely a korábbinál 150-szer nagyobb adatátviteli sebességű kapcsolatot tesz lehetővé az ország 35 nagy egyetemi, kutatói, közgyűjteményi regionális központja között.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodában elhelyezett csúcsteljesítményű számítógépközponthoz mintegy 400 felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmény kapcsolódik. Ezzel jelenleg 400 ezer felhasználót tudnak kiszolgálni, ami a magyar internetes társadalom csaknem felét teszi ki.

Stumpf István és Pokorni Zoltán ünnepélyesen átad
Az átadáson Pokorni Zoltán oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar tudományos élet fontos állomásához érkezett a csúcsszámítógép üzembe helyezésével. Jelezte, hogy a munka még nem fejeződött be, sőt, még csak most kezdődik, hiszen néhány hónapon belül megjelennek az újabb időszakra szóló pályázati kiírások, amelynek lehetőségeit az új fejlesztési iroda is kihasználhatja.

Árengedmény a tudománynak

A szuperszámítógép
A Sun Enterprise 10000-es, Starfire névre keresztelt szuperszámítógép 96 darab UltraSPARC processzort és 32 GB memóriát tartalmaz, és a Sun Solaris 8 operációs rendszere fut rajta. A gép több domainként, azaz több különálló, virtuális gépként is konfigurálható, amelyeket adott esetben akár működés közben is újra lehet konfigurálni az aktuális erőforrásigényeknek megfelelően. A rendszer megbízhatóságát a működés közben is cserélhető alkatrészek is növelik.
A világrangsorban a 462. helyen álló szuperszámítógép másodpercenként 60 milliárd műveletet tud elvégezni. A számítógép a másodpercenként 3,5 gigabit átviteli sebességűre fejlesztett hazai gerinchálózatra (HBONE) csatlakozik, amely képletesen egyszerre ötmillió telefonvonal kiszolgálására lenne alkalmas.

A 2 milliárd forint értékű gépet közbeszerzési eljárás során 140 millió forintért vásárolták meg, amely magában foglalja három év karbantartásának költségeit is.

Az új HBONE-gerinchálózat 2000 decemberében

Jelenleg országszerte mintegy harminc olyan biotechnológiai, orvosi, anyagszerkezeti, anyagtechnológiai, kémiai, csillagászati és hasonló kutatási-fejlesztési projekt van, amely ki tudja használni az NIIF szuperszámítógépének kapacitását. Mivel a szuperszámítógép az NIIF nagysebességű gerinchálózatának központjában működik, további beruházások nélkül is elérhetővé válik az ország valamennyi kutatója számára.

A gép egy úgynevezett GRID-projekt indítását is meg fogja alapozni, amivel a hazai kutatók megvethetik a lábukat az elosztott számítógépes rendszerekkel kapcsolatos egyik legforróbb nemzetközi kutatási területen.

A szuperszámítógépet és a szerverek meghatározó részét a Sun Microsystems szállította, a Cisco pedig a hálózati eszközöket adta, de a projekt kivitelezésében a Matáv és a Vivendi V-Com is részt vállalt.

Jövőre újabb sebességváltás

Az NIIF csatlakozott a következő lépcsőfokot jelentő GEANT (Gigabit European Academic Network Technology) projektjéhez, amely egy 200 millió eurós, négyéves program keretében 2001 közepére a mainál több mint egy nagyságrenddel gyorsabb, 2,5 Gbit/s-os átviteli kapacitású európai gerinchálózat megvalósítását célozza. A tervek szerint a következő évben ez újabb nagyságrenddel növekedne, ami az Egyesült Államok internetes kutatói gerinchálózatának színvonalához való felzárkózást jelenti.

Már megkezdődött a felkészülés arra, hogy amennyiben idén ősszel kiépül az említett 2,5 Gbit/s-os összeköttetés, akkor azt ki is tudjuk használni, vagyis sávszélességben hozzá igazítsuk a belső gerinchálózatot is. Az NIIF elindított egy újabb hálózatfejlesztési projektet, amely már az optikai internettechnológiára épül.

A TEN-155 európai kutatói hálózat


  • Vennék
  • Hírek