Judit
3 °C
7 °C

E-egészség az információs technológiák fókuszában

2000.11.08. 12:49
A rangos díjkiosztón a nemzetközi TeleInVivo konzorcium hordozható ultrahangkészüléke nyerte az első díjat, az ír MINEit szoftvercég e-business megoldásai kapták a második díjat, a harmadik helyen pedig a svájci Xitact "virtuális betege", vagyis egy sebészeti szimulátor végzett. Az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóságának elismerését olyan úttörő termékeknek ítélik oda, amelyek a legkiemelkedőbb európai fejlesztéseket képviselik az információs technológia területén.
A német irányítással működő nemzetközi konzorcium, a TeleInViVo olyan hordozható ultrahangkészüléket fejlesztett ki, amelyet az orvosok a világ legeldugottabb szögleteiben, távoli szigeteken, mezőgazdasági területeken vagy éppen válsághelyzetekben is képesek használni. A hordozható PC-t telekommunikációs eszközökkel és egy háromdimenziós ultrahangállomással szerelték fel. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy olcsó, könnyű, szállítható és természetesen sugárzástól mentes legyen. Az orvosok helyben megvizsgálják a betegeket és az adatokat Interneten, ISDN-en, hagyományos vagy mobil telefonvonalon elküldik a távolban lévő szakértőknek. Szükség esetén akár orvosi konzíliumot is tarthatnak videótelefonon keresztül. Az eszköz már kész a tesztelésre. A tervek szerint egy portugáliai kórházban, mint központban, valamint az Azori- és a Kanári-szigeteken, valamint az UNESCO segítségével Ugandában és Kazahsztánban próbálják ki.

A MINEit's Web Intelligence Service egy ír magáncég. Internetes szoftvereket fejleszt ki az e-commerce-ben, az információszolgáltatásban érdekeltek számára. A díjnyertes szoftver, az Easyminer egy olyan program, amely elemzi és előrejelzi a site-tulajdonosok számára a látogatók viselkedési dinamikáját a navigációs szokásoktól kezdve a vásárlói ízlésig minden területen. A szoftver képes kiválasztani a vásárlók egyes alcsoportjait bizonyos paraméterek alapján a reklámkampányok számára.

A Xitact nevű társaságot idén áprilisban hozta létre a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet lausanne-i és zürich-i egysége a ,,virtuális beteg" megalkotására. Ez egy egyedülálló módszer, amely virtuális szimuláción alapszik. Lehetővé teszi orvostanhallgatók és praktizáló sebészek számára, hogy gyakorolják munkájukat és tökéletesítsék technikájukat. A rendszer segítségével a virtuális szervek anatómiai képét egy átlagos PC is képes megjeleníteni, méghozzá nagyon is valósághű módon. Így az orvosok nemcsak láthatják, hanem érezhetik is a beavatkozást. A jövőben a sebészek a valódi műtétek előtt, kockázat nélkül kipróbálhatják a bonyolult eljárásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?