Tekla
8 °C
20 °C

E-egészség az információs technológiák fókuszában

2000.11.08. 12:49
A rangos díjkiosztón a nemzetközi TeleInVivo konzorcium hordozható ultrahangkészüléke nyerte az első díjat, az ír MINEit szoftvercég e-business megoldásai kapták a második díjat, a harmadik helyen pedig a svájci Xitact "virtuális betege", vagyis egy sebészeti szimulátor végzett. Az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóságának elismerését olyan úttörő termékeknek ítélik oda, amelyek a legkiemelkedőbb európai fejlesztéseket képviselik az információs technológia területén.
A német irányítással működő nemzetközi konzorcium, a TeleInViVo olyan hordozható ultrahangkészüléket fejlesztett ki, amelyet az orvosok a világ legeldugottabb szögleteiben, távoli szigeteken, mezőgazdasági területeken vagy éppen válsághelyzetekben is képesek használni. A hordozható PC-t telekommunikációs eszközökkel és egy háromdimenziós ultrahangállomással szerelték fel. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy olcsó, könnyű, szállítható és természetesen sugárzástól mentes legyen. Az orvosok helyben megvizsgálják a betegeket és az adatokat Interneten, ISDN-en, hagyományos vagy mobil telefonvonalon elküldik a távolban lévő szakértőknek. Szükség esetén akár orvosi konzíliumot is tarthatnak videótelefonon keresztül. Az eszköz már kész a tesztelésre. A tervek szerint egy portugáliai kórházban, mint központban, valamint az Azori- és a Kanári-szigeteken, valamint az UNESCO segítségével Ugandában és Kazahsztánban próbálják ki.

A MINEit's Web Intelligence Service egy ír magáncég. Internetes szoftvereket fejleszt ki az e-commerce-ben, az információszolgáltatásban érdekeltek számára. A díjnyertes szoftver, az Easyminer egy olyan program, amely elemzi és előrejelzi a site-tulajdonosok számára a látogatók viselkedési dinamikáját a navigációs szokásoktól kezdve a vásárlói ízlésig minden területen. A szoftver képes kiválasztani a vásárlók egyes alcsoportjait bizonyos paraméterek alapján a reklámkampányok számára.

A Xitact nevű társaságot idén áprilisban hozta létre a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet lausanne-i és zürich-i egysége a ,,virtuális beteg" megalkotására. Ez egy egyedülálló módszer, amely virtuális szimuláción alapszik. Lehetővé teszi orvostanhallgatók és praktizáló sebészek számára, hogy gyakorolják munkájukat és tökéletesítsék technikájukat. A rendszer segítségével a virtuális szervek anatómiai képét egy átlagos PC is képes megjeleníteni, méghozzá nagyon is valósághű módon. Így az orvosok nemcsak láthatják, hanem érezhetik is a beavatkozást. A jövőben a sebészek a valódi műtétek előtt, kockázat nélkül kipróbálhatják a bonyolult eljárásokat.