Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Járulék helyett önként fizethetnek a netszolgáltatók?

2008.05.08. 12:23
Kapcsolódók (14)
Úgy tűnik csak látszat, hogy a kulturális tárca letett az internet megadóztatásáról, és tovább keresik a lehetőségeket, hogy miként lehetne mégis pénzt kivenni az informatikai és távközlési szektorból.

Egy, az Index birtokába jutott dokumentum szerint a kultusztárca arra próbálja rávenni az informatikai vállalatokat, hogy közérdekű kötelezettségvállalásként önként támogassák a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Úgy tudjuk, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyelőre a legnagyobb informatikai cégekkel tárgyalt, de a következő hetekben az iparág többi szereplőjével is közli elképzelését.

Információnk szerint nem lesz internetes járulék, ha az informatikai vállalkozások önként befizetik az NKA büdzséjéből hiányzó körülbelül kétmilliárd forintot. Értesülésünk szerint még arra is gondoltak az OKM-nél, hogy az érintett cégek jelenleg is támogatják a kultúrát (gondoljunk például a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarra), és az NKA keretéből valamennyi jutna a jelenleg támogatott művészeknek is. A dokumentumból sajnos nem derül ki, hogy az informatikai cégek jelentős közérdekű kötelezettségvállalásáért cserébe egészen pontosan mit garantál a kulturális tárca.

Fontos tudni, hogy az informatikai cégek a közvetlen mecénási szerepükön túl is támogatják a kultúrát, hiszen a reklámok után most is kell fizetni kulturális járulékot. Aki nem bekötött szemmel jár a világban, tudja, hogy hazánkban a mobilszolgáltatók, netszolgáltatók és számítástechnikai kereskedések rengeteget költenek hirdetésekre. Emellett kulturális járulékot fizetünk a számítógépek processzora, az adathordozók és a telefonok után is.

A parlament gazdasági bizottsága szerdán tárgyalta volna a kulturális járulékkal kapcsolatos törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványokat, de a napirendről lekerült a szóban forgó törvényjavaslat, mert a kultusztárca halasztást kért. Forrásaink szerint az OKM-nek részint azért van szüksége időre, mert nem egyértelmű a törvényjavaslat támogatottsága, de amint sikerül meggyőzni a többséget, a törvényjavaslat ismét napirendre kerül.

Mint azt már többször is elmondták a informatikai szakmai szervezetek, bármilyen formában is kell plusz pénzt fizetniük az internetszolgáltatóknak, az extra költségek beépülnek az internetelérések havidíjába, tehát idén várhatóan nem csökken majd a hozzáférések ára.