Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nem uszító a cigányirtó játék

2005.07.01. 14:50
A BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette az Oláh Action játékkal kapcsolatban indított nyomozást, mivel az az „uszítás fogalomkörébe nem illeszthető.” A nyomozást megszüntető határozat ellen a Romnet-Média Alapítvány panasszal kíván élni.
Bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az Oláh Action játékkal kapcsolatban indított nyomozást – írta meg a RomNet. A Romnet-Média Alapítvány még májusban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert a cigányok kiirtására buzdító játék egy hónappal ezelőtt ismét felbukkant az interneten.

Nem tényállásszerű

A portálhoz pénteken eljuttatott közlemény szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság azért szüntette meg a nyomozást, mert "a játék tartalma alapján megállapítható, hogy az a Btk. tényállásába ütköztetve nem tényállásszerű”. A RomNet oldalán megjelent közlemény szerint „a játék módja - tehát, az ország különböző megyéiben cigány származású embereket kell elpusztítani a játékban való továbbjutáshoz, és a játék megnyeréséhez - a cigány közösséggel szemben megvetést tükröz, illetve a játék közben megjelenő feliratok használják a gúnyolódást, mint a lejáratás eszközét, azonban mindez az uszítás fogalomkörébe nem illeszthető.”. Mint az a BRFK-tól megtudtuk, az érintettek nyolc napig nyújthatnak be panaszt. Ennek megfelelően a nyomozást megszüntető határozat ellen a Romnet-Média Alapítvány panasszal kíván élni.

Mint írtuk, több mint négyezren keresték fel azt az oldalt, ahonnan a cigányirtó játékot le lehetett tölteni. Az oldal nyitólapján nagy piros betűkkel az OLAH ACTION felirat volt látható, alatta pedig a felhívás, a játék mottója: "Cél, hogy Magyarország megyéin végighaladva megtisztítsd az országot a cigányoktól!" A program kezdősorai az X Akták című tévéfilmsorozat két főszereplőjének párbeszédét idézik: "Veszélyesek, nagyon veszélyesek. Nem csinálnak semmit, lopnak, csalnak, hazudnak. Nagy veszélyt jelentenek a világnak, főként annak a kis európai országnak".

Önszabályozók

Az Olah Action Amiga számítógépekre írt, kiegészítő szoftverekkel windowsos pc-n is futtatható program, amelyben a játékos többféle lőfegyver közül választhat, és amikor sikerül az etnikai kisebbség teljes kiirtása egy megyében, a terület fehérré válik. A játék akkor ér véget, ha a játékos Magyarország minden közigazgatási egységéből likvidálta a romákat. Februárban Ignácz József, a Rádió C főszerkesztője tett bejelentést az oldalról. Dobay Gábor, a játékot tartalmazó szerver üzemeltetője a bejelentés után pár perccel megszüntette az oldalt.

Molnár Péter szólásszabadság-jogász akkor az Indexnek elmondta: azzal, hogy a szolgáltató azonnal levette az oldalt, az önszabályozás működött, és a visszataszító honlapot remélhetőleg mindenki elítéli. Ha ismert lenne a honlap működtetője, és ha beazonosíthatók olyan személyek, akik a rasszista szájt által támadott csoporthoz tartoznak, akkor ők polgári jogi (személyiségi jogi) pereket indíthatnak, amelyekben a bíróság kártérítést ítélhet meg.

Az országos botrány után négy hónappal májusban aztán ismét elérhetővé vált az interneten a cigányirtó játék. Az ügyben a RomNet büntetőfeljelentést kezdeményezett ismeretlen tettes ellen, és eljuttatta a BRFK-hoz a játékra mutató linket. A rendőrség a februári ügy folyományaként kezelte a májusi esetet, és közösség elleni izgatás gyanúja miatt kezdte meg a nyomozást. Első lépésként lefoglalták a játékot, tudtuk meg a BRFK-tól. Ezt az eljárást szüntették meg most bűncselekmény hiányában.