Magdolna
19 °C
27 °C

Nem lesz 2008 előtt online olimpiai közvetítés

2000.12.06. 21:27
Az olimpiai bizottság és az elektronikus média képviselői kijelentették, hogy 2008-ig megtartják a játékok közvetítésének jogát, mivel ez jobban szolgálja a közönség és az olimpia érdekeit. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kétnapos konferenciája hétfőn kezdődött, az eljövendő olimpiák közvetítéséről rendezett vitára a sport, az elektronikus és az új média képviselőit hívták meg.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a televízió és az internet szétválasztására először a 2010-es téli olimpián kerülhet sor, mert a televíziós és on-line jogokat már 2008-ig lekötötték.

Az olimpiai bizottság ugyanakkor fontolgatja, hogy engedélyezi az internetszolgáltatóknak a kisebb sportágak online közvetítéseit. Dick Pound, a NOB marketingbizottságának elnöke szerint kizárólag a népszerűsítés érdekében tervezik engedélyezni a kevéssé nézett sportok internetes sugárzását. A nagy tömegeket vonzó versenyek online közvetítése egyelőre szóba se jöhet. Pound szerint az online mozgóképsugárzási technológiák fejlődésére is szükség van ahhoz, hogy a NOB fontolóra vegye az internetes közvetítést.

A NOB internetes csoportjának vezetője szerint 3,7 milliárd ember nézte a sydney-i olimpia tévéközvetítését, ezzel szemben csak 25 millióan követték a játékokat az interneten. A NOB 2,6 milliárdos bevételének 51 százaléka származott idén a tévéközvetítésekből. Az összeg legnagyobb részét az NBC tévétársaság fizette, amely egészen 2008-ig megvásárolta az amerikai piacra sugárzott tévéközvetítések kizárólagos jogát, összesen 3,5 milliárd dollárért. Az európai ázsiai, afrikai, dél-amerikai és ausztráliai jogokat az Európai Távközlési Unió birtokolja.

Az internetes cégek vezetői kijelentették, hogy jogokat szeretnének szerezni versenytársaik közvetítésének internetes sugárzására, továbbá akkreditációt az olimpia híreseményeire, mint az interjúk és sajtótájékoztatók.

A Forrester Research igazgatója szerint a NOB-nak külön kéne eladnia a játékok közvetítésének tévés és internetes jogait. Az olimpiai bizottság azonban továbbra is régiónként szeretné eladni a jogokat, az ilyesmi pedig kivitelezhetetlen az interneten.

A tévétársaságok rettegnek attól, hogy drága pénzért vásárolt kizárólagos jogaikat megsérti egy másik ország területéről, az interneten át közvetítő cég. Az NBC a sydney-i olimpiát ugyanis a NOB feltételeinek megfelelően 24 órás késleltetéssel sugározta, az internetes közvetítés pedig megelőzhette volna a tévéket.

Az NBC internetes partnere, a Quokka vezetője szerint megtévesztő az az elképzelés, hogy az interneten át sugárzott videót valamennyi internetező egyszerre tudja nézni. Alan Ramadan szerint a jelenlegi technológiával csak egy kis nézőközönséget lehet kiszolgálni.