Szilárda
-4 °C
2 °C

A fájlcserélők megmentik az emailt

2004.09.28. 11:07
A brit Jeftel által kifejlesztett email kliens vírusoktól és kéretlen reklámoktól mentes, biztonságos levelezést ígér a felhasználóknak. Az újszerű megoldás a fájlcserélő hálózatok technológiáján alapul.
A brit Jeftel ügyfelei évente kilencezer forintért (25 font) biztonságos és megbízható, azaz vírusoktól és kéretlen remlámlevelektől mentes emailszolgáltatást kapnak. A letölthető szoftver közvetlenül juttatja el a leveleket egyik gépről a másikra, így nélkülözhetőek azok az emailszerverek, amelyek minden egyes levélről másolatot készítenek. A Jeftel szerint a közvetlen kapcsolat biztonságosabb, hiszen a spamelők többek között szervereken tárolt adatbázisokból gyűjtik össze a célpontok emailcímeit.

Levelet cserélnek jól

A szolgáltatás ugyanazt a peer-to-peer (p2p) technológiát használja, mint a Napster fájlcserélő hálózat. A felhasználók olyan zárt közösségeket hozhatnak létre, amely kívülről megtámadhatatlan. Az előfizetők egyébként korábbi emailcímüket is elérhetik biztonságosan, és kapnak egy új .safe végződésű emailcímet is.

"Az SMTP protokollon alapuló emailrendszer összes biztonsági hibájáért a tárolási pontok felelősek. Mi a titkosított emaileket közvetlenül egyik gépről a másikra szállítjuk, hogy elkerüljük ezt a problémát." - mondta el a Registernek Robert Barr, a Jeftel fejlesztési igazgatója.

Mindenkinek, vagy senkinek?

A szolgáltatás igénybevételéhez a küldő és a fogadó félnek egyaránt telepítenie kell a Jeftel szoftverét, ezért a spamellenes technológiát fejlesztő MessageLabs szerint még kérdéses, hogy miként terjedhet el a megoldás.

"Jelenleg csak a Jeftel alkalmazottaival levelezhetnek a vállalat ügyfelei, tehát spamet biztosan nem kapnak, de mást sem." - mondta Matt Sergeant, a MessageLabs szakértője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!