Viola
-5 °C
-2 °C

Németország: a távirat vége

2000.09.14. 14:24
Mivel egyre többen használják az e-mail és az SMS üzenetek küldésének lehetőségét, és a hagyományos táviratból csak 190 darabot adnak fel naponta, a Deutsche Telekom az év végével megszünteti a külföldre irányuló táviratszolgáltatást. A német posta a továbbra is kézbesít belföldre táviratokat, és melléjük emelt színvonalú szolgáltatást kínál.
A távirat, mint információközlő médium sokáig verhetetlen volt, de az informatika korában már előtűnik bicebócasága. Az üzenet a távvezetékben még az internet sebességével halad, szempillantás alatt átszeli a kontinenseket és az óceánokat. De amikor kinyomtatják, és borítékba teszik, a villámgyors távirat levéllé lényegül át. És végül szükség van egy futárra, aki hajlandó elvinni a címzetthez.

Ős-email
A távirat története 1844-ben kezdődött. Az elektronikus úton továbított üzenet minden email ősatyja. Samuel Morse festő, feltaláló és a New York-i National Academy of Design elnöke az akkori kezdetleges lehetőségek közepette zseniális ötlettel változó hosszúságú kvázi bináris kódot dolgozott ki az információ továbbítására. Pontok és vonalak, azaz rövid és hosszú impulzusként leadott kódok - illetve köztük szóközként a "szünet" - rejtették az írott nyelv betűit. Ezzel a módszerrel 1844 májusában sikerült az első táviratot közvetíteni Washington és Baltimore között.

A Deutsche Telekom szerint éppen ezzel van a probléma, ezért esett ki az ügyfelek kegyeiből a távirat. Sok külföldi postahivatal nem kezeli kiemelt küldeményként a táviratot, és nincs soron kívüli kézbesítés, hanem az üzenet kénytelen megvárni a másnapi levélkézbesítés idejét. A szolgáltatások korában már nem piacképes dolog gyorsjárású táviratküldöncöt tartani.

Amikor a távirat kikerül az átviteli rendszerből, fénysebességről kényszerűen csigatempóra vált. Ilyen körülmények között nem ritkán megtörténik, hogy az utazó hamarabb odaér a rokonaihoz, mint az üzenet az érkezése időpontjáról. Nagy kiterjedésű fejletlen országokban akár napokba is beletelik, míg a távirat eléri a címzettet - vázolja a helyzetet Walter Genz, a Deutsche Telekom szóvivője.

A német ügyfelek már látszólag régen számítanak a távirat szolgáltatás végére. Míg 10 évvel ezelőtt minden nap 4600 táviratot adtak fel a világ minden tájára, ma már ez csak összesen 190 darab. Ez pedig már nem éri meg a Telekomnak. A külföldi táviratok felvétele december végén megszűnik.

Ma már GSM mobiltelefonnal rövid üzenetet lehet küldeni a Földön bárhova - mondta Walter Genz. Naponta nyolcmilliárd email-t ad fel az emberiség. A határokat átlépő kommunikáció az árban is legyorsulta a táviratot. Egy húszszavas távirat Németországból Ausztriába címezve 40 márkába (5400 forint) kerül. Egy fax kijön 24 pfenningből (32 forint), az SMS 39 penning (52 forint). Az email teljesen ingyen utazik.

A Deutsche Post ennek ellenére fenn akarja tartani a belföldi táviratszolgáltatást. Két évvel ezelőtt vették át az üzletágat a Telekomtól, és nem mutatják jelét, hogy meg kívánnának válni tőle.

Új életet vittünk a táviratba, a szolgáltatás jelentősen felértékelődött - jelentette ki a német posta részéről Udo Koschinski. Azt a stratégiát követik, hogy a jó öreg távirat nem lehet az Electronic Commerce része, sokkal inkább az "Emotional Commerce" elvére alapoznak. Az üzenetet például kívánság szerint díszlapra nyomtatva, vagy virágcsokorral kiegészítve viszik ki a címzetthez, a feladástól számítva néhány órán belül, a hét minden napján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!