Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Internetes világparlament épül

2003.05.27. 08:47
Internetes világparlament létrehozásán fáradozik néhány pihent agyú politikus. A szándék már megvan, már csak 3 millió eurót kell szerezniük.
Mintegy 25 ezer választott politikus dolgozik a világ demokratikusan megválasztott parlamentjeiben, és a tervek szerint egy új hálózatban, az e-parlamentben egyesülnének arra az esetre, ha világszintű kereskedelmi, környezetvédelmi, háborús vagy járványügyi döntést kell hozni.

A svéd Dagens Nyheter lap tájékoztatása szerint az ötletet egy 13 politikusból álló csoport dolgozta ki, szószólójuk Anders Wijkman svéd kereszténydemokrata politikus. A csoport alelnöke az indiai Mani Shankar Aiyar képviselő, a tagok között van mexikói szenátor, ugandai képviselő és hongkongi törvényhozó.

Az ENSZ nem elég

Pillanatnyilag a leendő e-szenátorok a Világbanknál, az Európai Bizottságnál, kormányoknál és magánalapítványoknál kilincselnek a terv megvalósításához szükséges pénzalap -3 millió euró - összegyűjtése érdekében.

Anders Wijkman nagyon eltökélt, szerinte ha valóban demokratikus világban akarunk élni, akkor nem elégedhetünk meg csupán az ENSZ létezésével, hosszabb távon világparlamentre van szükség, s kézenfekvő, hogy ennek "fizikai helyszíne" az internet legyen.