József, Bánk
-6 °C
0 °C

Adatvédők turkálnak az NSA leveleiben

2005.03.10. 10:45
Különleges sikert ért el az ellenmegfigyelés terén az osztrák Quintessenz egyesület. Az adatvédő társaság előbb feliratkozott az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) egyik hírlevelére, majd kihasználva a szerverváltáskor keletkezett konfigurációs hibát, adatbányászat céljából letöltötték annak teljes archívumát.
Az osztrák Quintessenz egyesület nekilátott, hogy kiértékeljék az NSA amerikai titkosszolgálat egyik levelezőlistájának több mint 10 évi forgalmát.

Egészen pontosan a biometriai konzorcium (Biometric Consortium) projekt listájáról van szó, amely a biometriai ellenőrző technológiákkal foglalkozik. A levelezőlistáról kinyert adatokból kiderült, hogy a szervezetet 1994-ben hívták életre, mivel az NSA attól tartott, hogy a biometria terén más országok fejlesztéseinek átvételére szorul.

Nem sok civil

Ennek elkerülésére a konzorcium a nyílt, szabadalommentes eljárások mellett száll síkra, sőt ennek érdekében lobbizik. A megkaparintott kereken 10 ezer üzenet első kiértékelése azt mutatja, hogy a biometriai kutatásokat végző cégek vezetésében számos egykori titkosszolga foglal helyet, írta a Der Standard.

A levelezőlistához kezdetben csak az NSA munkatársai és az amerikai hadsereg vezetői férhettek hozzá, idővel azonban egyre nagyobb körben megnyitották a civil szakértők előtt is. A Quintessenz aktivistái hamis névvel és ügyesen kifundált fedőtörténettel íratkoztak fel a listára.

Feltárult a múlt

Így viszont csak az aktuális üzeneteket és a közelmúlt leveleit kaphatták meg, a lista teljes archívuma az új tag előtt tabu maradt. Amikor viszont a listát új szerverre költöztették, az admin által elkövetett konfigurációs hiba rövid időre teljes hozzáférést engedett. Így le lehetett tölteni körülbelül 60 MB szöveget és különböző konferenciák öszesen 1 GB-ot kitevő anyagát.

Hogy ne vádolhassák az adatlopással, az érintetteket a Quintessenz a listán át figyelmeztette az eseményekről. Mivel nem volt ellenvetés, az adatvédők nekiláttak a szerzeményük elemzésének. A Quintessenz úgy határozott, hogy személyes adatokat nem közölnek, mivel ez ellenkezik az egyesület filozófiájával.

A hivatal nem ad papírt

Az NSA-lista archívumának kiértékeléséhez az aktivisták kikérték az osztrák kancellári hivatalban működő adatvédelmi bizottság hozzájárulását is. Mivel ez a beadvány "több ponton nem volt világos, és az igénylők nem tették meg a kért javításokat, az engedély nem volt megadható" - áll a bizottság Der Standardhoz eljuttatott közleményében. A Quintessenz honlapján látható írás nem is engedély, hanem felszólítás a beadvány pontosítására, hívta fel a figyelmet az adatvédelmi bizottság.

Az 1952-ben alapított NSA rádióadások, telefonbeszélgetések és emailek lehallgatását, megfejtését és kiértékelését végzi. A Maryland állambeli Fort Meadeben működő központ 21 ezer munkatársának munkáját olyan titok övezi, hogy a titkosszolgálat az elmúlt évtizedekben rászolgált a betűnevéből képzett "No Such Agency" (nincs ilyen ügynökség) gyúnynévre.

Maga Quintessenz saját bevallása szerint az informatika korszakában a polgárjogok helyreállításán fáradozik.