Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Fizettek, vagy megesszük a nyulat!

2004.07.29. 14:22
Valószínűleg egy tréfamester tavalyi akciójának felmelegítésével próbálkozik a "Mentsétek meg Pault!" című honlap. A fényképen is bemutatott nyúlra a kisütés vár, ha a jómunkásemberek nem gyűjtenek össze egymillió eurót. Már az eredeti ötlet is vicc volt, néhányan mégis utaltak.
Paul megrettenve ül a kanapén, és nagy szemeket meresztve néz a kamerába. Mintha tudná, hogy az életéről van szó. Paul házinyúl, és még az idén üthet az utolsó órája, ha nem gyűlik össze a kért váltságdíj.

Az állat gazdája ugyanis Paul elfogyasztásával fenyeget arra az esetre, ha nem gyűlik össze egymillió euró (251 millió forint) a számláján. A "Rettet Paul!" (Mentsétek meg Pault) című honlap közepén a nyomorult állat életéből hátralévő idő számlálója pörög.

Tepsi, esetleg mehet fedezni #alt#

Az adományokat az oldalon megadott számlaszámra várja a vicces kedvű túszejtő. Ígérete szerint ha összegyűlik a megadott összeg, nem csak Paul elfogyasztása marad el, hanem beadják egy nyúltenyésztő-farmra, ahol élete végéig fedezőkanként szolgálhat.

"Istenre esküszöm, hogy ez az édes nyuszi lesz a szilveszteri vacsorám, ha 2004. december 31-ig nem gyűlik össze legalább egymillió euró a számlámon!" - fenyeget a honlapján az ötlet gazdája.

Valahonnan koppintották

Az akció a jelek szerint nem előzmények nélküli, sőt az oldal eleve több példányban és változatban létezik. Az eredeti oldalra be van kötve a 4660 hozzászólást tartalmazó vendégkönyv.

Tavaly ősszel "Mentsétek meg Pault" címmel ugyanez a nyúl már felkerült egy weboldalra. Az ötlet gazdája akkor biztosította a Spiegelt arról, hogy csakis viccról van szó. Akkoriban indult a vendégkönyv, amelyben tomboltak a felháborodott felhasználók.

Az akció anyagilag mégis sikerrel járhatott, ha a szerző most ismétléssel próbálkozik. Az sem elképzelhetetlen, hogy csak az ötlet igénytelen koppintásáról van szó, mivel máshol Berndnek nevezik a nyulat, miközben átírták a számlaszámot. Az eredeti oldalakon 316 ezer eurón áll a számláló, míg a koppintás alig 2000 eurót jelez.

Szakszerű levágás garantálva

A most futó akció fedőtörténete szerint "Paul/Bernd"-et egy esős és hideg éjjelen, papírgyűjtő konténer mellé dobott banános láda alatt találták. Az állat a megfelelő számú jószívű adományozó hiján ennek ellenére sárgarókagomba-körítésben végezheti.

A megfelelő ráhangolódás kedvéért a kész ételről kép is került az oldal aljára. A Berndt-féle oldal szerzője zárómondatában nem mulasztja el megemlíteni, hogy balszerencsés kimenetel esetén hentesüzemre bízzák a nyúl levágását, "nehogy gond legyen az állatvédelmi szabályokkal."

Nincs bűncselekmény

A fenti információkból annyi megállapítható, hogy az akció büntetőjogi szempontból semmilyen aggályt nem vet fel, állapította meg egy bécsi ügyész az APA hírügynökség kérésére. Fenyegetésről vagy veszélyeztetésről csakis idegen tulajdonok esetében lehet szó, itt viszont a saját jószága levágását ecseteli az illető.

Ha valóban találták Pault, gazdátlan tárgyként az oldal fenntartójának tulajdonába került. Így jogában áll a nyulat bármikor megenni, állapította meg az ügyész. Állatkínzás miatt sem támadható az oldal, mivel hangsúlyosan kitérnek a szakszerű levágásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!