Auguszta
-7 °C
0 °C

Ovisoknak Nyuszinet, nyugdíjasoknak Nagyinet

2002.04.25. 12:30
Önálló informatikai minisztérium felállítására készül az MSZP. Az új tárca vezetésével Mandur Lászlót, az Antenna Hungária igazgatóságának volt elnökét bíznák meg. A párt minden korosztályra kiterjedő Nemzetnet-programja óvodástól az idős korig biztosítaná az informatikai eszközök ismeretét és használatát.
A Nemzetnet-program öt korosztályra bontva segítené a polgárok informatikai oktatását és számítógéphasználatát. A Mandur László által megvalósítandó programban a legkisebbek számára a Nyuszinet, az iskolásoknak a Sulinet, a fiatal felnőtteknek az Életnet, a negyven év fölöttieknek a Plusznet, az időseknek pedig a Nagyinet biztosítaná az informatikai ismereteket és az eszközök használatát. Terveik szerint minden középiskolás ingyen szerezhetne számítógép-kezelő bizonyítványt az érettségi előtt.

Az SZDSZ nem támogatja a külön informatikai minisztérium gondolatát, szerintük az informatikai területet az oktatási minisztériumba kellene integrálni.

Kié a Nemzetnet.hu?

A felsorolt nevek közül a nic.hu adatai szerint domainként egyelőre csak a Nemzetnet.hu van bejegyezve, a többi még várólistán sem szerepel. A Nemzetnet.hu-t az Internetszolgáltatók Tanácsának nyilvántartása szerint a hatvani Őrláng 2000 Kht jegyezte be.

Csökkentenék a hozzáférés költségét

Az MSZP informatikai programjában a Nemzetnet mellett egyéb, a számítógépes kultúra terjesztését segítő elemek is szerepelnek. A párt szeretné, ha az informatikai eszközökre fordított kiadások megjelennének a családok költségvetésében; emelett serkentenék a foglalkoztatókat, hogy támogassák alkalmazottaik számítógéphez jutását. A párt az internet-hozzáférés elősegítésére csökkentené az internet-használati díjat. Terveik szerint törekednének a magyar nyelvű internetes tartalom bővítésére és szélesítenék az államigazgatásban az internetes ügyintézés lehetőségét. A törvénykezésben áttekintenék a hatályos törvényeket. Nem az internettörvényt támogatnák, hanem az önszabályozó rendszer hatékonyabb működését.

Mandur László
1958. február 12-én született. Nős. Diplomáit a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán 1979-ben, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen 1991-ben szerezte. 1992. óta mérlegképes könyvelői szakképesítése is van. Angolul beszél.

Dolgozott a Betonútépítő Vállalatnál, a Ferihegy II. építésvezetőjeként, a KISZ Budapesti Bizottságánál több funkcióban. 1989-től 1997-ig a Budapest Rádió Kft. ügyvezető igazgatója, 1997-től 1998-ig az Antel Invest Kft. ügyvezető igazgatója, vezérigazgatója volt. 1999-ben a Honline Kft., 2000-től a Trangon Bt. ügyvezető igazgatója. 1995-től 1997-ig a Hortobágyi Halgazdaság Rt. igazgatóságának tagja, 1996-től 1998-ig az Antenna Hungária igazgatóságának tagja, majd elnöke. 1996-től 1999-ig a Budapest Főváros Vagyonkezelő Rt. felügyelő bizottságának, egyúttal a Hajógyári sziget Vagyonkezelő Kft. felügyelő bizottságának tagja. 1999-2000. között a Fővárosi Vízművek Rt. igazgatóságának tagja.

1994-ben Budapest III. kerületében polgármester-jelölt, majd 1997-ig frakcióvezető volt. 1998. óta az MSZP tagja. 1994. és 1997. között a párt III. kerületi elnökségének a tagja volt. 1998. óta az MSZP Közgazdasági Tagozatának társelnöke. 2000. óta az MSZP budapesti elnöke. 2001-ben bízta meg az MSZP Országos Elnöksége az Információs Társadalom Kabinet vezetésével.

E-mail: mandurl@hotmail.com

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!