Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyarországon a legdrágább az internet-hozzáférés

2000.09.28. 00:40
Idén folytatódott a telefontarifák csökkenése, ezzel párhuzamosan a percdíjas internet-hozzáférést fokozatosan felváltja a korlátlan, havi átalánydíjas hozzáférés, írja az OECD legfrissebb felmérése. Idén szeptemberben már tíz OECD-tagországban kínáltak teljes vagy csak csúcsidőn kívüli átalánydíjas internet-előfizetést a távközlési cégek, vagyis kétszer annyi országban, mint az év elején. A vásárlóerőhöz viszonyítva az internet-hozzáférés valamennyi ország közül hazánkban és Csehországban a legdrágább.
Az internet-hozzáférés átlagos költsége, havi 20 órányi, csúcsidőben történő használat esetén számolva 1999 októberéhez képest 2000 szeptemberére 23 százalékkal csökkent, a csúcsidőn kívüli használatot tekintve pedig 20 százalékkal. Havi 40 órás használatot figyelembe véve 27 százalékkal csökkent a csúcsidőbeli internetezés átlagos költsége és 24 százalékkal a csúcsidőn kívüli internetezésé. A 20 és a 40 órás hozzáférés átlagköltségének csökkenése közti különbség annak tudható be, hogy több országban bevezették a részleges vagy teljes átalánydíjat. A vásárlóerőhöz viszonyítva az internet-hozzáférés valamennyi ország közül hazánkban és Csehországban a legdrágább.

Módszertan
A felmérés készítői az egyes országok hozzáférési költségébe az internetezés és a telefonálás költsége mellett egyhavi lakossági telefon-előfizetési díjat is hozzávettek. A 20, 30 és 40 órás hozzáférés költségének kiszámításánál minden esetben egyórás blokkok költségét nézték, míg a folyamatosan internetre kapcsolt hozzáférés költségénél 30 darab ötórás hívás tarifáját adták össze.
Terjed az átalánydíj

Ausztráliában, Kanadában, Mexikóban, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban már korábban is létezett átalánydíjas internet. Németországban és Angliában csúcsidőbeli és csúcsidőn kívüli internetezésre is léteznek átalánydíjas konstrukciók, míg Magyarországon, Koreában és Spanyolországban a csúcsidőn kívül internetezők vehetik igénybe az átalánydíjat.

Hódítanak az ingyenes szolgáltatók

Más OECD-tagországokban folytatódott az ingyenes internetszolgáltatók térhódítása, Finnországban és Portugáliában is ingyenes internetszolgáltatást vezettek be a távközlési szolgáltatók. Azokban az országokban, ahol percdíjas a helyi hívás, az ingyenes internetszolgáltatók bevételeik egy részét a távközlési szolgáltatók díjai után kapják. Ugyanakkor azokban az országokban, ahol elérhetővé vált az átalánydíjas internet, a felhasználók az előfizetési díjat felszámító szolgáltatókhoz pártolnak vissza.

Átalánydíj nélkül drága az állandó kapcsolat

A folyamatosan internetre kapcsolt felhasználók az átalánydíjas országokban jóval olcsóbban internetezhetnek, mint a többi országban. Míg az átalánydíjas országokban 150 órányi hozzáférés költsége mindennel együtt 41,91 dollár csúcsidőn kívül és 42,03 dollár csúcsidőben, az átalánydíj nélküli vidékeken 138,43 dollár csúcsidőn kívül, és 215,84 dollár csúcsidőben. Ilyen magas árak mellett a felhasználók sok esetben olcsóbban tudnak más megoldással internetezni, például kábelmodemen.

Havi 20 órányi, csúcsidőn kívüli internet-hozzáférés költsége a vásárlóerőhöz viszonyítva

Magyarország az egyik legdrágább

Dollárban nem tűnik magasnak a hazai internetezés költsége, amely jóval az OECD-átlag alatt mozog attól függően, hogy milyen hozzáférési konstrukciót nézünk. Az egyes országok vásárlóerejéhez igazított számokból azonban az derül ki: valamennyi OECD-tagország közül hazánkban és Csehországban a legdrágább az internetezés. Vezetjük a havi 20 és 30 órás csúcsidőn kívüli hozzáférés költségét feltüntető listákat, a havi 20 és 30 órás csúcsidőn belüli internetezés tekintetében pedig egyedül Csehország előz meg minket. A havi 40 órás csúcsidőn belüli hozzáférésnél szintén Csehország van egyedül előttünk, a 40 órás, csúcsidőn kívüli internetnél pedig Csehország mellett Portugália is megelőzi Magyarországot. Az átalánydíjas országok között is vezetjük a drágasági listát, bár a csúcsidőn kívüli, havi 150 órányi hozzáférés még így is majdnem feleannyiba kerül nálunk, mint az átalánydíj nélküli országokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!