Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Öt perc felfüggesztés

2000.10.25. 18:03
Tisztelt olvasó! Ön most egy szexoldalt olvas. Legalábbis, ha komolyan vesszük, amit Körmendy-Ékes Judit, az eleve jó nevű Országos Rádió és Televízió Testület elnöke halálosan komolyan először a Népszabadságban, majd a tihanyi konferencián kijelentett.
Szerinte ugyanis az internet nem kínál semmi újszerű tartalmat, az emberek többsége csak szexoldalak nézegetésére használja. Ha magából indul ki, meglehet, így van. Nyilván ő is, mint az először internetezők többsége, elsőként a ,,free pics", illetve a ,,free sex" fogalmakat írta be a keresőbe.

Aztán elcsodálkozott, mennyi szexoldalt talált. A különbség csupán annyi, hogy aki először néz bele a netbe, nem akarja szabályozni. Sokkal inkább megismerni. Ám az ORTT elnökasszonya ahelyett, hogy megnézné, mit néz, azonnal szabályozni akar. Lemegy egy konferenciára, előadja, hogy majd az ORTT, az ő vezetésével és a hozzáértők közreműködésével megcsinálja a tuti szabályokat. És feltehetően meg sem lepődik, amikor elküldik a francba.

Senki nem szólt neki, hogy nem egy Fidesz-rendezvényre viszi Orbán Viktor üzenetét? Hogy Tihanyban esetleg olyan emberek jönnek össze, akik képesek az önálló gondolkodásra és a cselekvésre? És, hogy már régen dolgoznak azon, amit akar?

Ezek szerint nem. Körmendy-Ékes Judit fogja magát, feláll és beszél. Ahelyett, hogy megnézné népünk kormányának és minisztériumainak honlapjait. Vagy akár a Fideszét. Tanulságos. Pedig senki nem tiltotta meg, hogy használható vagy netalántán érdekes oldalakat csináljanak. Ami esetleg erősíti az internet egyik legfontosabb oldalát, a nyilvánosságot.

Végül is minek, ha az emberek úgyis csak szexet akarnak nézegetni.

De vegyük sorra a minden más cégre, sajtótermékre vonatkozó szabályokat. Megsértheti-e az Index Körmendy-Ékes Judit személyiségi jogait? (Bármennyire szeretné is.) Nem. Közölhet-e valótlan vagy lopott híreket? Nem. Sérthet-e szerzői jogokat? Nem. Kimaradnak-e szerkesztői a frenetikus sikerű átvilágítási törvény hatálya alól? Nem. Esetleg vehet fénymásolót jövőre reprográfiai díj megfizetése nélkül? Nem. Ha mindezeket megtehetné, akkor valóban kilógna a lóláb. Így azonban nem.

Akkor pedig miről beszél Körmendy-Ékes?

Kedves Judit! Adását öt percre felfüggesztem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!