Jusztina
10 °C
27 °C

Cigányirtó játék az interneten

2005.02.15. 16:29
Több mint négyezren keresték fel a weboldalt, ahonnan azt a játékot lehetett letölteni, amelynek célja a magyar cigányság kiirtása. A Rádió C munkatársainak bejelentését követően az oldalt a szolgáltató azonnal levette az internetről.

Az oldal nyitólapján keddig nagy piros betűkkel az OLAH ACTION felirat volt látható, alatta pedig a felhívás, a játék mottója: "Cél, hogy Magyarország megyéin végighaladva megtisztítsd az országot a cigányoktól!"

Cél a kiirtás

Az Olah Action Amiga számítógépekre írt, kiegészítő szoftverekkel windowsos pc-n is futtatható program, amelyben a játékos többféle lőfegyver közül választhat, és amikor sikerül az etnikai kisebbség teljes kiirtása egy megyében, a terület fehérré válik. A játék akkor ér véget, ha a játékos Magyarország minden közigazgatási egységéből likvidálta a romákat.

Ignácz József, a Rádió C főszerkesztője az Indexnek elmondta, munkatársai a Szánalmas.hu közösségi blog egyik bejegyzéséből szereztek tudomást a játékról, amit azonnal jeleztek az ATW ingyenes tárhelyszolgáltató képviselőjének.

Rögtön levették

#alt# Dobay Gábor, a játékot tartalmazó weboldal szolgáltatója a bejelentés után pár perccel megszüntette az oldalt. Dobay a Roma Sajtóközpontnak elmondta: cégük ingyenesen biztosít tárhelyet honlapoknak reklámfelületek fejében, azonban a mintegy ötvenezer oldal tartalmát nem tartják számon. Közölte: amint tudomást szereztek a kétes tartalmú honlap létéről, megszüntették annak internetes elérhetőségét.

A Rádió C nem tesz feljelentést, nem is tudnának kit perelni, ugyanis a szolgáltató nem felelős. Adott törvényi feltételek megléte esetén az oldal működtetőjét lehetne felelősségre vonni, de a fenntartó kiléte az ingyenes tárhelyhasználat miatt nem ismert.

Nincs kit perelni

Molnár Péter, szólásszabadság-jogász az Indexnek elmondta, azzal, hogy a szolgáltató azonnal levette az oldalt, az önszabályozás működött, és a visszataszító honlapot remélhetőleg mindenki elítéli. Ha ismert lenne a honlap működtetője, és ha beazonosíthatóak olyan személyek, akik a rasszista szájt által támadott csoporthoz tartoznak, akkor ők polgári jogi (személyiségi jogi) pereket indíthatnak, amelyekben a bíróság kártérítést ítélhet meg.

"Próbaperek már voltak ehhez hasonló ügyekben. Az egyik ilyen egy Magyar Fórumban megjelent cikk kapcsán zajlott, amelyben a Pánd községben élő romákat súlyosan sértő állításokat fogalmazott meg a szerző. Egy pándi roma buszsofőr pert indított, és a bíróság kártérítést ítélt meg neki. Ebben az ügyben fontos tényező volt az, hogy a község neve által beazonosítható volt egy szűkebb roma közösség" - magyarázta Molnár Péter, majd hozzátette, a rasszista tartalom büntetőjogi felelősségre vonással akkor járhat, ha egyéni jogok megsértésének nyilvánvaló és közvetlen veszélyét idézi elő.

Tóth Andrea, a Roma Sajtóközpont főszerkesztője az Indexnek azt mondta, még egyetlen ilyen, nyíltan a romák kiírtására buzdító magyar oldallal sem találkoztak, inkább a burkolt rasszizmus jellemző. Tóth Andrea hozzátette, hogy az Olah Action látogatószámlálója szerint az oldalt annak megszüntetéséig 4015-en keresték fel, azt nem tudni, a játékot hányan töltötték le.