Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Újra az interneten a cigányirtó játék

2005.02.16. 13:02
Szerdán 10 és 12 óra között újra letölthető volt az a játék, amelynek célja a magyar cigányság virtuális kiirtása, és amelyet kedden a Rádió C bejelentése nyomán vett le a világhálóról az ATW ingyenes tárhelyszolgáltató. A szolgáltató szerint TV2 Aktív és az RTL Klub Híradó munkatársainak kérésére tette vissza az oldalt.

Az ATW tárhelyszolgáltató képviselője, Kordél Gábor az Indexnek azt mondta, hogy a TV2 Aktív című műsorának és az RTL Klub Híradó kérésére tették vissza a tegnap letiltott oldalt, ugyanis az említett televíziós csatornák riportot akartak készíteni a játékról, és illusztrációra volt szükségük az adáshoz.

Már bánja

Az Olah Action játék

Az Olah Action nyitólapján nagy piros betűkkel az OLAH ACTION felirat látható, alatta pedig a felhívás, a játék mottója: "Cél, hogy Magyarország megyéin végighaladva megtisztítsd az országot a cigányoktól!"

Az Olah Action Amiga számítógépekre írt, kiegészítő szoftverekkel windowsos pc-n is futtatható program, amelyben a játékos többféle lőfegyver közül választhat, és amikor sikerül az etnikai kisebbség teljes kiirtása egy megyében, a terület fehérré válik. A játék akkor ér véget, ha a játékos Magyarország minden közigazgatási egységéből likvidálta a romákat.

"Elméletileg ilyet nem szabad csinálni, de azért lett visszatéve, hogy legyen bizonyíték, és lássák az emberek, hogy volt ilyen. A TV2 és az RTL Klub is megkeresett bennünket, úgyhogy visszakerült, de már bánom, hogy az unszolásra visszatettük" - fogalmazott Kordél Gábor.

Bodolai László, az Index jogásza szerint a rasszista oldal visszahelyezése az internetre felvetheti a bűncselekmény gyanúját, a Btk. 269., a közösség elleni izgatásról szóló paragrafusa alapján. Eszerint "aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Az ATW üzemeltetője úgy tudja, hogy technikusaik csak a TV2 és az RTL Klub munkatársai számára - a riport miatt - tették elérhetővé a játékot, és úgy tervezték, hogy azt harmadik személy ne láthassa. Kordél Gábor véleménye szerint az, hogy végül mindenki számára két órán keresztül elérhető lett a játék, valamilyen technikai hiba eredménye lehet.

A televíziók felháborodtak

Hadas Krisztina, az Aktív főszerkesztője az Indexnek elmondta, riporterük csupán arra kérte a szolgáltatót, hogy mentse lemezre a játékot, hogy később szerkesztőségükben meg tudják nyitni, és a riporthoz illusztrációként tudják használni. A főszerkesztő felháborodását fejezte ki, hogy a jogvédelemre nagy hangsúlyt helyező, és mellesleg roma munkatársakat is alkalmazó Aktív című műsort azzal vádolják, hogy a kérésükre került vissza újra a cigányirtó játék az internetre. Még nem lehet tudni, hogy az Olah Action játékről készült riport mikor kerül adásba.

Az RTL Klub sajtófőnöke, Fazekas László az Index kérdésére azt nyilatkozta, hogy a Híradó munkatársa valóban megkereste az ATW szolgáltatót, hogy illusztrációkat kérjen a riporthoz. "A szolgáltató ajánlotta fel, hogy rövid időre visszateszi az oldalt, mert a TV2 miatt már amúgy is megtették ezt" - fogalmazott a sajtófőnök.

A szolgáltató által "technikai hibaként" emlegetett két óra, amikor a cigányirtó játék újra fenn volt az interneten, az oldal számlálója szerint újabb 1200 látogatót hozott a súlyosan rasszista szájtnak.