Ágnes
-1 °C
2 °C

Elmenekül a Betandwin

2006.08.14. 08:58
A jelek szerint az egyik utolsó európai adóparadicsomban, a Spanyolország déli részén lévő Gibraltáron akarja megtalálni új székhelyét az osztrák Betandwin (Bwin), miután Németországban és több más európai országban betiltották tevékenységét. Mint ismeretes, a szászországi fogadóhatóság a hét közepén közölte, hogy bevonja az osztrák online bukmékeriroda működési engedélyét röviddel a Bajnokok Ligája futballsorozat előtt.

A Magyarországon már két éve működő cég a német tartományban még 1990-ből származó engedéllyel működött, ugyanakkor a drezdai hatóságok azt állítják: nem adtak engedélyt a portál üzemeltetéséhez. A bukmékeri tevékenység nem egyeztethető össze a német törvényekkel, és a cég még csak nem is hasonlít arra a cseh határ menti fogadóirodára, amely az engedélyt igényelte - mondta Jürgen Staupe, a szász belügyminisztérium megbízottja.

Nálunk is illegális

A vádak szerint a Bwin megsérti a fogadások állami monopóliumát, és a döntés véget vet a Betandwin németországi üzemelésének. Bréma tiltakozik az ellen is, hogy a cég logója akár a futballmeccseken, akár a csapatok mezén megjelenjen, hiszen nincs működési engedélyük. Az össznémetországi betiltás hatására a társaság részvényei 15 százalékkal, 19,55 euróra estek.


A cég tavaly Magyarországon is tiltólistára került, ugyanis a Szerencsejáték Felügyelet engedélye nélkül illegálisnak minősül. Oravecz László osztályvezető elmondta: a hírközlő eszközökön és rendszereken közzétett szerencsejátékban való ajánlattételhez és részvételhez 2002 óta a felügyelet engedélye kell. Ugyanakkor a szervezet nem tudja szankcionálni az illegális működést, mert tehetetlen a külföldi székhelyű társaságok ellen. Úgy tudja, Olaszországban már működik egy olyan hatóság, amelynek hatáskörébe tartozik az illegálisan működő honlapok letiltása.

A Magyar Labdarúgó-szövetség szerződik velük

Az osztályvezető hozzátette: a 2005. november elsején hatályba lépett hazai szerencsejáték-törvény módosítása olyan kiegészítést tartalmaz, hogy az online ajánlatok közzétételében és elfogadásában hírközlési szolgáltatók és pénzügyi szervezetek nem működhetnek közre, illetve ahhoz nem nyújthatnak támogatást. Ehhez kapcsolódik az is, hogy tavaly óta a Betandwin és a hozzá hasonló módon engedély nélkül működő site-ok reklámhirdetést sem tehetnek közzé. Ha ez mégis előfordul, a reklámot közlő médiumot büntetik meg. Ugyanakkor a Magyar Labdarúgó-szövetség nem kívánja felmondani a Betandwinnel kötött szerződését; ennek pontos okát nem közölték. Így továbbra is láthatók a Bwin logók a játékosok mezén vagy a pálya szélén.

Az EU Magyarország és még hat másik tagállam - köztük Németország - törvényi szabályozását jelenleg is vizsgálja a szerencsejátékok monopóliumát illetően. Szakértők szerint akár már az ősz közepére megszülethet a brüsszeli állásfoglalás, ami meghatározhatja az érintett állami cégek további stratégiáját.