Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megalakult az internetes önszabályozó testület

2001.02.15. 08:54
Önszabályozó testületet alakítottak a hazai internetes tartalomszolgáltatók annak érdekében, hogy egyeztetett és szakmailag megalapozott állásfoglalásiakkal befolyásolják a hazai netpiac viszonyainak fejlődését.
Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) a neve a február 15-én megalakított társadalmi szervezetnek, amelynek szervezői az induló szakaszban a két legnagyobb közönséggel rendelkező magyar portál üzemeltetői, az Index.hu és az [origo] munkatársai voltak.

Az MTE célja az, hogy

- intézményes keretet biztosítson az internetes tartalomszolgáltatás szabályozásáról zajló szakmai vitának

- kidolgozza és a széles közvélemény elé tárja az internetes tartalomszolgáltatás szabályait

- egységes normarendszer alakuljon ki az internetes tartalomszolgáltatásra

- a tartalomfogyasztók előtt is ismert, világos és követhető szabályok érvényesüljenek a hazai tartalomkészítő és -publikáló műhelyek tevékenységére

- az egyesület képviselje a tartalomszolgáltatókat az állam különböző szerveivel folytatott egyeztetéseken

- általában befolyást gyakoroljon az internetes kultúra fejlődésére.

Az MTE a megalakulásával egyidejűleg elfogadta az internetes tartalomszolgáltatás szakmai működési kódexét, valamint a hazai tartalomszolgáltatás etikai normáinak általánosan elfogadható rendszerét tartalmazó etikai kódexet. Az Egyesület szakmai döntőbizottságot állít fel, amely a felhasználók panaszait bírálja el, s amelynek döntéseit magukra nézve kötelezőnek fogadják el az Egyesület tagjai.

Új tagok az MTE-ben
A MTE megalakulásának bejelentését követően a Népszabadság Onine, az EcoNet, a Hirek/Terminal, a Telnet/Stop, és a TV2 Korridor jelezte csatlakozási szándékát. Az egyesület a későbbiekben várhatóan kiegészül az RTL Klub Online, a HVG Online, és a Prim portálokkal.
Az MTE tagjai vállalják a szervezet működésének finanszírozását, míg a kódexeknek megfelelő eljárásokat vállaló, nem tag tartalomszolgáltatók is élvezhetik a szervezet védelmét, valamint lehetőséget kapnak az eljárásokban, vitákban ill. szakmai párbeszédben való részvételre.

Az Egyesület megalakítása a tartalomszolgáltatók szakmai válaszaként is értelmezhető azokra a politikai kezdeményezésekre, amelyek a közelmúltban az internet magyarországi szabályrendszerének kialakítását szorgalmazták. Az MTE határozott törekvése az, hogy a hazai szabályok megalkotását kiérlelt, az internet szakmai közege által elfogadott, a közönség által megvitatott és megismert koncepcióval segítse elő.


További információ:
Krecz Tibor, médiaigazgató, MatávNet t:432-0785, krecz.tibor@mnet.hu
Braun Róbert vezérigazgató-helyettes, Index.hu, t.: 349 0989, braun@mail.index.hu