Dezső
15 °C
28 °C

Drótnélküli net az osztrák autópályákon

2006.04.20. 11:10
Vezeték nélküli helyi hálózat kiépítésén gondolkodik az osztrák autópályákat üzemeltető állami cég. Az ASFINAG a kísérleti WLAN-háló kiépítését az A2-es autópálya klagenfurti szakaszán kezdi meg.

Az osztrák autópályákat üzemeltető ASFINAG AG még 2006 folyamán vezeték nélküli WLAN-elérést létesít kísérleti célból az A2-es autópálya Klagenfurt-Ost kihajtója közelében. A tesztüzem sikeres esetén további autópálya szakaszokon épül ki internetes hozzáférés.

A jelentkezők finanszírozzák

Az ötletben fantáziát látó vállalatok az ASFINAG közleménye szerint az év második és harmadik negyedévében saját költségükön kiépíthetik és üzemeltethetik a kijelölt autópálya-szakasz WLAN-hálózatát. Magát az internetes elérést az ASFINAG saját üvegszálas hálózatával biztosítja.

Az utat használó forgalomnak szánt WLAN-infrastruktúra kiépítését célzó projekt az első lesz Európában, idézte a Golem.de híroldal Christian Trattner, az ASFINAG igazgatósági elnökének szavait.

Intelligens autópályák

A kísérleti WLAN-háló kiépítése újabb lépés abba az irányba, hogy a "kemény" úthálózat felett "puha" információs hálózatot helyezzenek. Ezzel az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak intelligensé válhatnak, mondta Trattner.

A Klagenfurt környéki kísérletből mindenekelőtt olyan tapasztalatokat várnak, hogyan üzemel a WLAN-kommunikáció óránként 130 kilométeres sebesség felett. Az engedélyezett alkalmazások közé tartoznak a VoIP-megoldások is.

Problémás átlépés

A megvalósításba bekapcsolódó cégek számára a kapcsolat átadása jelenti a valódi kihívást, mivel a WLAN-cellák viszonylag kicsik. Később a hálózatot át lehet állítani mikrohullámú WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) technológiára, közölte az ASFINAG.

A legelső időszakban a WLAN-hálózatot az útfelügyelet munkatársai használják majd. A nyilvánosság számára később nyitják meg az internetes elérést. A kísérlet eredményeit a jövőbeli WLAN-infrastruktúra tervezésénél kívánják használni.