Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem csökkenti a fájlcsere a cd-eladásokat

2004.03.30. 11:05
A Harvard és az Észak-Karolinai Egyetem hétfőn nyilvánosságra hozott, a p2p-hálózatokról szóló legfrissebb felmérése szerint a letöltéseknek csak elenyésző szerepe lehet a cd-eladások csökkenésében, sőt lehetséges, hogy az kissé még hasznára is válik a lemezboltok forgalmának.
A tanulmányt Felix Oberholzer, a Harvard Üzleti Iskola docense és Koleman Strumpf, az Észak-Karolinai Egyetem docense készítette. A kutatáshoz két OpenNap-szerver logját használták 2002 végéről, egy tizenhét hetes periódusról, ami alatt 1,75 millió letöltés történt. Ez a felmérés az eddigi legrészletesebb gazdasági modellezése a fájlcserének, amihez közvetlenül a fájlcserehálózatokból gyüjtötték az adatokat.

Talán segít is

A logokat vizsgálva érdekes tények derültek ki: az átlagos felhasználó például csak kétszer jelentkezett be ezen időszak alatt, és körülbelül tizenhét dalt töltött le. Néhányan természetesen jóval az átlag fölött teljesítettek: volt, aki hetvenegyszer jelentkezett be, és több mint ötezer számot töltött le.

A két docens szűkítette a mintákat olyan módon, hogy véletlenszerűen kiválasztott ötszáz albumot a különböző zenei stílusok eladási toplistáiról, és ezeknek letöltési és eladási adatait hasonlította össze.

Modelljük legpesszimistább változatában is csak nagyjából ötezer letöltés ér fel egyetlen cd eladásával, írják a kutatók. Szerintük a letöltéseknek, hatalmas mennyiségük ellenére is csak elhanyagolható hatása volt az eladásokra az elmúlt években. Sőt, adataik szerint lehetséges, hogy a fájlcsere kissé még segítette is a legsikeresebb albumok eladásait.

"Eredményeink szerint a fájlcserének csak korlátozott hatása van a lemezeladásokra - írják a kutatók. - Bár a letöltések mennyisége hatalmas, a felhasználók többsége valószínűleg egyéni felhasználó, aki fájlcsere híján sem venné meg az albumot."

Együttműködés

A nagy lemezkiadók eladásai meredeken csökkentek az elmúlt években, amiért elsősorban a fájlcserét és a letöltéseket okolták. Mások azonban egyéb körülményekre hívták fel a figyelmet, például a háztartások egyébként is csökkenő kiadásait, és a szórakoztatóipar egyéb ágainak felfutását: például a dvd- és videojáték-eladások ugyenezen időszakban nőttek.

A fájlcserélőcégek vezetői természetesen üdvözölték a felmérést, mondván, a lemezkiadók végre felismerhetik, hogy a p2p-hálózatok ideális csatornái az online zeneterjesztésnek. "Képzeljük csak el, mi lenne, ha a lemezipar harc helyett együttműködne a hozzánk hasonló vállalatokkal" - mondta a News.com-nak Nikki Hemming, a Kazaa-t üzemeltető Sharman Networks igazgatója.

Tíz év börtön

A tanulmány biztosan nem zárja le a vitát: korábbi kutatások már egyaránt kimutattak pozitív és negatív hatásokat is. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) gyorsan elvetette az eredményeket, mint a korábbi kutatásokkal nem egyezőket.

"Számtalan elismert elemző, többek között az Edison Research, a Forrester és a Texas Egyetem is arra jutott, hogy a fájlcsere hátrányosan befolyásolta a cd-eladásokat - reagált Amy Weiss, a RIAA szóvivője. - A saját kutatásaink kimutatták, hogy azok, akik többet töltenek, kevesebbet vásárolnak."

A lemezipar képviselői erős nyomást gyakorolnak a törvényhozásra az USA-ban és más országokban is, így próbálva kriminalizálni a fájlcserét. Az Egyesült Államokban Orrin Hatch utahi és Patrick Leahy vermonti szenátor múlt hét csütörtökön benyújtott egy törvényjavaslatot, mely lehetőséget adna büntetőeljárás kezdeményezésére a fájlcserélők ellen. Egy másik, a Wired birtokába került törvényjavaslat-munkapéldány pedig pénzbüntetéssel és tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a fájlcserélőket.