Gusztáv
-4 °C
1 °C

Megakadályozza a fájlcserét a hangfelismerő szoftver

2004.03.04. 09:45
Egy amerikai cég olyan technológiát fejlesztett ki, mellyel állításuk szerint meg lehet akadályozni, hogy jogvédett zenék mozogjanak a fájlcserélő-hálózatokon. Bár a módszert még csak tesztelik, és nem tud mit kezdeni a titkosított fájlokkal sem, az amerikai törvényhozás figyelmét felkeltették az előzetes bemutatók.
A kaliforniai Audible Magic az elmúlt hónapban többször is járt a washingtoni törvényhozó és szabályozó testületeknél, hogy bemutassa frissen kifejlesztett technológiáját, mellyel állításuk szerint meg lehet akadályozni a jogvédett zenék cserélgetését a peer-to-peer hálózatokon.

Az eljárás még tesztelés alatt áll, úgyhogy akár még használhatatlannak is bizonyulhat a gyakorlatban. De az előzetes bemutatók már így is felkeltették a törvényhozók figyelmét, számolt be a News.com az amerikai kongresszus egy magát megnevezni nem kívánó munkatársára hivatkozva.

Pszichoakusztikai jellemzők

Az Audible Magic szoftverét a Yamaha néhány egykori hangmérnöke fejlesztette ki. A rendszert eredetileg arra hozták létre, hogy könnyebben lehessen keresni a filmstúdiók hatalmas hangeffektus-adatbázisaiban. A hangmérnökök a kilencvenes évek végén alapították az Audible Magicet Vance Ikezoyéval, a Hewlett-Packard egykori marketingigazgatójával közösen.

Az eljárás a zenék "pszichoakusztikai" jellemzőinek azonosításával dolgozik, gyakorlatilag számítógépesen leképezve az emberi hallást. Ez azt jelenti, hogy a beazonosítás rugalmas: még akkor is felismeri a rendszer az adott számot, ha rosszabb minőségben van tömörítve, esetleg ki van véve néhány másodpercnyi csönd az elejéről vagy a végéről, vagy másképpen van átalakítva.

A módszert egyébként már használja a zeneszerzők és -kiadók szakmai szervezete (SESAC), ezzel figyelik a rádióadásokat és szedik be a jogdíjakat a lejátszott számok után.

Összeveti

Az Audible Magic a szoftver két változatát kínálja: az egyiket a hálózatra lehet ültetni, a másik magába a fájlcserélőkliensbe épül be. Az első változatot, ami az internetszolgáltatónál, vagy a céges, egyetemi hálózatban működik, tavaly próbálták ki a wyomingi egyetemen. A kísérlet félbeszakadt, mert a diákok sértve érezték személyiségi jogaikat. Ezután Ikezoye létrehozta a szoftver "egyetemi" verzióját, ami csak megakadályozza a jogvédett zenék cserélgetését, de nem azonosítja azok forrását.

A cég pár héttel ezelőtt a nyílt foráskódú Gnutellába építve mutatta be a szoftver másik, kliensoldali változatát. Ikezoye elmondta: a szoftvert bármely más fájlcserélő alkalmazásba be lehetne illeszteni.

Ebben a verzióban a technológia figyeli a letöltés alatt álló számokat, és amikor elég adathoz jut - ehhez általában a szám harmada-fele kell - összeveti azokat az Audible Magic adatbázisával. Ha egyezést talál egy jogvédett számmal, megszakítja a letöltést. Ha fájlok kerülnek a megosztott mappákba, a program szintén az adatbázishoz fordul. Ha a zene jogvédettnek bizonyul, a szoftver megakadályozza a megosztását.

Nem tökéletes

A második változatot még csak egy felhasználóval tesztelték, ahol jól is működött, de azt nem lehet megjósolni, hogy a gyakorlatban mi történne, ha napi több tíz millió lekérést kellene kiszolgálnia. Az Audible Magic rendszere más szempontokból sem tökéletes, például nem tud mit kezdeni a titkosított fájlokkal és hálózatokkal, ráadásul bizonyára nagyon hamar megjelennének a szoftver feltört változatai is, melyek nem ellenőrzik az adatbázist.

Ahhoz, hogy a szűrés a gyakorlatban is használható legyen, Ikezoye szerint - ha másként nem megy - jogi úton kellen rávenni a fájlcserélők üzemeltetőit, hogy építsék be a technológiát.

Végzetes hiba

Az Audible Magicet felkarolta az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) is, ők segítettek például abban, hogy a cég tárgyalhasson a washingtoni körökkel. A RIAA szerint az Audible Magic technológiáját, vagy valami hasonlót be kell vezetniük a fájlcserélők üzemeltetőinek, ha komolyan gondolják, hogy nem akarják támogatni a világméretű jogsértést.

A RIAA nem lobbizik a szoftver hivatalos bevezetéséért, legalábbis egyelőre nem. Szakértők szerint ugyanis az idei választások miatt nem méltatná túl sok figyelemre az ügyet a kongresszus. A p2p-cégek azonban nagyon is tudatában vannak a veszélynek, mint ahogy annak is, hogy számos felmérés szerint a p2p-hálózatokon túlnyomó többségben jogvédett zenéket, filmeket és szoftvereket cserélgetnek a felhasználók.

A fájlcsere támogatói és az adatvédelmi aktivisták nagymértékben ellenzik bármiféle hasonló technológia bevezetését. Szerintük a szűrés akadályozná a szabad véleménnyilvánítást, és gátolná a technológiai fejlődést, pusztán a szórakoztatóipar viszonylag szűkkörű érdekei miatt. Az elmúlt években a fájlcserélő hálózatok üzemeltetői, például a Sharman Networks újra és újra elmondta: technikailag megvalósíthatatlan a hálózatok szűrése. Most már vannak, akik azt mondják: még ha megoldható is lenne a filterezés, engedélyezni azt végzetes hiba lenne.

Az Audible Magic egyébként nem az egyetlen társaság, amely hasonló technológia kifejlesztésén dolgozik: a Napster megalkotója, Shawn Fanning új cége, a Snocap is ezen dolgozik. Fanning lemezcégeknek és kiadóknak szeretné eladni a technológiát.