Natália
1 °C
7 °C

Terroristák gazdagodnak meg a kalózmásolatokon?

2008.04.01. 13:20
Amerikában fellélegezhetnek a fájlcserélők, mert őket nem tekinti közellenségnek a főállamügyész, de szerinte a hamisítványok eladásából terroristák élnek meg.

Az internetes kalózok és csalók által begyűjtött dollárok mind a terroristák pénzes bőröndjébe kerülnek, mondta Michael Mukasey amerikai főállamügyész múlt pénteken egy szilícium-völgybéli vállalatvezetőknek tartott előadáson. Szerinte az Egyesült Államok gazdaságát és nemzetbiztonságát egyre jobban fenyegetik a szoftverkódokat, szabadalmazott találmányokat és márkás termékek másoló bűnözők.

A terrorcsoportok egyre inkább csalással és illegális másolatok eladásával szereznek bevételt, mondta Mukasey, ezért az ügyészség egyre nagyobb energiát fordít a szellemi termékek védelmére. Ennek már meglátszik az eredménye, írta a Yahoo News, 2007-ben ugyanis az előző évhez képest hét százalékkal nőtt az szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek száma, 2005-höz képest pedig harminchárom százalékkal több ilyen ügy volt.

Mukasey elsősorban azt szeretné megmutatni ezeknek a bűnözőknek, hogy helytelen, amit tesznek. Az Ars Technika szerint a beszéd különösen fontos eleme volt, hogy a főügyész nem próbálta egy kategóriába sorolni a fájlcserélő szoftvereket használó otthoni felhasználók azokkal a bűnözői csoportokkal, amelyek tonnaszámra gyártják a hamis termékeket.

Az elmúlt években számtalanszor előfordult, hogy az otthoni letöltőket a nagyipari módszerekkel hamisító bűnözőkkel egy lapon emlegették, Mukasey azonban csak a bevételszerzésre hajtó kalózokkal és csalókkal foglalkozott a beszédében. Példaként olyan bűnözőket emlegetett, akik hamis cd-k és dvd-k eladása miatt rács mögé kerültek, és megemlítette az Amerikán kívül élő bűnözőket is, akik általában elég nehezen elérhetőek.

Bár az amerikai igazságügyi tárca hivatalból nem foglalkozik a fájlcserélőkkel, mert nem megoldás, ha több millió internetezők kikiáltanak bűnözőnek, az iparág ettől még megleckéztetheti a letöltőket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?