Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Terroristák gazdagodnak meg a kalózmásolatokon?

2008.04.01. 13:20
Amerikában fellélegezhetnek a fájlcserélők, mert őket nem tekinti közellenségnek a főállamügyész, de szerinte a hamisítványok eladásából terroristák élnek meg.

Az internetes kalózok és csalók által begyűjtött dollárok mind a terroristák pénzes bőröndjébe kerülnek, mondta Michael Mukasey amerikai főállamügyész múlt pénteken egy szilícium-völgybéli vállalatvezetőknek tartott előadáson. Szerinte az Egyesült Államok gazdaságát és nemzetbiztonságát egyre jobban fenyegetik a szoftverkódokat, szabadalmazott találmányokat és márkás termékek másoló bűnözők.

A terrorcsoportok egyre inkább csalással és illegális másolatok eladásával szereznek bevételt, mondta Mukasey, ezért az ügyészség egyre nagyobb energiát fordít a szellemi termékek védelmére. Ennek már meglátszik az eredménye, írta a Yahoo News, 2007-ben ugyanis az előző évhez képest hét százalékkal nőtt az szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek száma, 2005-höz képest pedig harminchárom százalékkal több ilyen ügy volt.

Mukasey elsősorban azt szeretné megmutatni ezeknek a bűnözőknek, hogy helytelen, amit tesznek. Az Ars Technika szerint a beszéd különösen fontos eleme volt, hogy a főügyész nem próbálta egy kategóriába sorolni a fájlcserélő szoftvereket használó otthoni felhasználók azokkal a bűnözői csoportokkal, amelyek tonnaszámra gyártják a hamis termékeket.

Az elmúlt években számtalanszor előfordult, hogy az otthoni letöltőket a nagyipari módszerekkel hamisító bűnözőkkel egy lapon emlegették, Mukasey azonban csak a bevételszerzésre hajtó kalózokkal és csalókkal foglalkozott a beszédében. Példaként olyan bűnözőket emlegetett, akik hamis cd-k és dvd-k eladása miatt rács mögé kerültek, és megemlítette az Amerikán kívül élő bűnözőket is, akik általában elég nehezen elérhetőek.

Bár az amerikai igazságügyi tárca hivatalból nem foglalkozik a fájlcserélőkkel, mert nem megoldás, ha több millió internetezők kikiáltanak bűnözőnek, az iparág ettől még megleckéztetheti a letöltőket.