Mátyás
1 °C
15 °C

E-mailben kért bocsánatot a pápa a papok áldozataitól

2001.11.23. 12:38
II. János Pál pápa első interneten keresztül szétküldött üzenetében bocsánatot kért a papok és a klérus szexuálisan zaklatott áldozataitól. A bocsánatkérés egy olyan dokumentumban érkezett, mely egy óceániai püspöki zsinat témáit is tartalmazza.

Huszonhárom éves pápai tevékenysége alatt először az új technológia segítségével, e-mailen keresztül juttatta el a különböző egyházaknak, templomoknak üzenetét a pápa. Az üzenetben - mely az 1998-as Óceániában tartott pápai zsinaton tárgyalt témákat tartalmazza -, II. János Pál pápa bocsánatot kér a katolikus egyház és a klérus szexuálisan zaklatott áldozataitól.

A jelenség árt az egyház életének

A dokumentum szerint a szexuális zaklatás "lelki bántalmat" és "óriási szenvedést" okozott az áldozatoknak. A pápa elismeri, hogy a jelenség "ártó az egyház életére" és az igehirdetés akadályává vált. A katolikus egyház feje szerint az "egyházban jelentkező szexuális zaklatás mélyen ellentmond Jézus Krisztus tanításainak". Az üzenet megígérte: az áldozatok panaszaira "nyílt és igaz" válasz érkezik.

Múlt év márciusában egy amerikai katolikus hetilap, a National Catholic Reporter egy riportsorozatot indított, mely a különböző országokban élő apácák és más nők által elszenvedett szexuális zaklatást fedte fel. A Vatikán a riportsorozat hatására elismerte: a probléma valós.

Létezik szexuális zaklatás a katolikus egyházon belül

A riportsorozat 23 országban - többek között Amerikában, a Fülöp-szigeteken, Írországban és Pápua Új-Guineában - elkövetett eseteket mutatott be. A jelentések szerint egyes barátpapok és misszionáriusok közösülésre kényszeríttettek apácákat, egyes esetekben megerőszakolták őket, és volt, hogy abortuszra kötelezték áldozataikat.

A bemutatott esetek közfelháborodást okoztak, júliusban 150 katolikus tüntetett a Vatikán ENSZ-képviseleténél: független kivizsgálást és büntetést követeltek.