Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Dan Parisi, a domainkupec

2001.06.22. 18:14
A Sucks.com tulajdonosa jogi csatát nyert Michael Bloomberg ellen, így a hétszáz "sucks" és sok más érdekes domain között továbbra is övé a Michaelbloombergsucks.com.
Ha a "gonoszul-de-módjával-aljas-domainbrókerkedés" olimpiai szám lenne, Dan Parisi aranyérmes lehetne. Ilyen sportág nem létezik, Dan Parisi viszont igen - ez a történet róla szól.

Hétszáz szopás

A hét közepén Dan Parisi megnyerte az ellene indított pert. A vita tárgya a Michaelbloombergsucks.com (sucks, magyarul: szopó, sux, alapvetően ostoba és rossz dolgok jelzője) domain volt, amelyet a felperes, alulírott, Michael Bloomberg politikus és New York polgármesterjelöltje, szeretett volna jogi úton elvenni és jól megszüntetni.

Michael Bloomberg
Szopó
Parisi akkor sem lett volna domainszűkében, ha történetesen az államférfi elpereli tőle a Michaelbloombergsucks.com-ot: körülbelül hétszáz "sucks" végződésű internetes cím van a tulajdonában a Microsoftsucks.com-tól a Georgebushsucks.com-ig.

Bloombergnek ugyanakkor esélye sem volt. Parisi minden ellene indított sucks-pert megnyert: például a Lockheed-Martin ellen is nyert egyet. Jogos a kérdés: hogy lehet ez? Parisi szopó-domainjei ugyanis egytől egyig a Sucks.com-ra viszik az internetezőt, amelyen egy óriási fórum üzemel, ahol a domeinekben foglalt cégeket bánthatja bárki, akinek kedve szottyan. A domainek elvétele a közösségi oldaltól így a szólásszabadság korlátozását jelentené, amely az amerikai alkotmány első cikkelyébe ütközik.

Jelentéktelen mellékszál, hogy ezzel szemben elbukták a pereket azok a tagok, akik a Guinness-really-really-sucks.com-ot vagy a Wal-Mart-Suck.com-ot bejegyezték: ők ugyanis előzőleg megpróbálták eladni a domaineket a Guinnessnek és a Wal-Martnak.

Madonna és a fehér házi meglepetés

Alapvető információkat bedobni soha sem késő. Dan Parisi, amikor nem közösségépítő csínytevő, pornóoldalakat üzemeltet. Nevét azzal tette ismertté, hogy jó csengésű Whitehouse.com és Madonna.com domainekkel indult a web pornográf szegmensének meghódítására.

A Whitehouse.com a mai napig pornóoldal. A Madonna.com-ot azonban a hasonló nevű popsztár által indított per nyomán lezáratta a bíróság. Mivel az ügy jelenleg fellebbviteli szakaszban van, még nem tudni, hogy Madonna végül megszerzi-e a domaint - az viszont bizonyos, hogy ha nyer, nem Dan Parisitől veszi el a cím használatának jogát. Parisi ugyanis, amikor a bírósági ügy komolyra fordult, egy kórháznak adományozta a Madonna.com-ot.