Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Jól fogynak a laptopok

2004.06.07. 12:45
Az ICD 2004 első negyedéves pc-piaci körképe szerint Magyarországon is, csakúgy, mint a többi közép- és kelet-európai országban a hordozható számítógépeknek volt a legnagyobb sikere, de ennek ellenére az asztali számítógépektől egyelőre nem vették át a hatalmat.
Az IDC nemzetközi, információs technológiai és mobilkommunikációs kutatásokkal foglalkozó cég jelentése szerint a közép- és kelet-európai régióban a személyi számítógépek piacán a mobil eszközöknek volt a legnagyobb sikere, az előző év ugyanezen időszakához képest kétszer annyi hordozható gépet értékesítettek. Az eladások öszesen 33 százalékkal nőttek.

Az átfogó kutatásban a térség (Magyarország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Görögország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) számítógéppiacát három szempont szerint elemezték: a termékkategóriák megoszlása szerint, a teljes darabszám szerinti növekedést 2004 első negyedévében, illetve az előző négy negyedévben, valamint a pc-piac processzor típus szerinti megoszlását.

A legtöbb gépben Intel processzor

A hordozható számítógépek népszerűségének ugrásszerű növekedése ellenére a pc-piacot továbbra is az asztali számítógépek jelenléte dominálta az első negyed évben, az eladott számítógépek 83 százaléka ebből a körből került ki és 15 százalék volt a mobil eszközök aránya. Az eladott számítógépek 84 százalékában Intel, 16 százalékában AMD processzor található.

"Az egyre csökkenő árak miatt valószínűleg a következő pár évet is a nem hordozható számítógépek sikere dominálja majd a régióban. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a mobil eszközök népszerűsége megtorpanna" - nyilatkozta Tomas Oupicky, az IDC Közép - és Kelet Európai kutatási projektjének elemzője.

Télen érdemes számítógépet venni

"Rendszerint az év negyedik negyedében érdemes számítógépet vásárlni, amikor a vállalatok a költségvetési év végén büdzséjük maradék hányadát elköltik, és ez különösen jellemző Európára. Gyakran ez eredményezi az iparág statisztikáinak csökkenő irányát is a negyediket követő negyedévben. Bár külön-külön az országok pc-piaca egyre fejlettebb, a régió szintje távol áll a telítettségtől" - fogalmazott a kutató.

Az IDC negyven éves fennállása óta több mint hétszáz elemzővel ötven országban végez az IT-piaccal kapcsolatos kutatásokat. A most közzétett jelentésben a közép- és kelet-európai térség mellett a Közel-Kelet és Afrika információtechnológiai helyzetéről és PC piacáról is közölnek adatokat.