Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gépek távoktatással tanuló pedagógusoknak

2001.10.02. 09:33
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága szeptemberben pályázatot hirdetett köztisztviselők és közoktatási intézményben dolgozó pedagógusok számára, otthon használható számítógép és minimum havi 30 órás ingyenes internet-hozzáférés biztosítására. A gépet megpályázó közalkalmazottaknak vállalniuk kell, hogy távoktatás után alapfokú nyelvvizsgát és számítógép-felhasználói jogosítványt szereznek.
A kiírás szerint azok a köztisztviselők, akik legalább egy éve köztisztviselőként dolgoznak, pályázhatnak egy számítógép használati jogára, valamint az internetes csomagra - mondta el egy hétfői háttérbeszélgetésen Fekete Gábor, a MeH IKB programkoordinációs főosztályvezetője.

A pedagógusoknál szintén előírás a legalább egyéves munkaviszony, a pályázatban viszont társpályázóként az érintett intézmény is részt vesz. Ez annyit tesz, hogy az érvényes pályázathoz a munkáltatónak vagy az iskola fenntartójának önrészt kell biztosítania. A 250 ezer forintos alapkonfigurációjú számítógép árából 25 vagy 50 százalékot kell átvállalni.

Szakmai továbbképzéshez kötik az állami támogatást

A pályázóknak a pályázat 3 éves időtartamára mindenképpen tanulmányi szerződést kell kötniük, és a számítógép révén különböző szakmai továbbképzési programokban vehetnek részt, majd vizsgát tesznek. Enélkül az államilag támogatott gép a személyi jövedelemadóról szóló törvény alá esne, és adóköteles juttatásnak minősülne - mondta Fekete Gábor.

Az SZT-IS-3 kódszámú pályázati anyag már letölthető az IKB, a MeH, a Belügyminisztérium és az Oktatási Minisztérium (OM) honlapjáról. A pályázatok leadási határideje köztisztviselők számára október 19., a pedagógusok esetében november 8. Pályázati díj nincs, de a postán benyújtott pályázatoknál 2500 forint regisztrációs díjat kell fizetni. Ha az interneten keresztül pályázik valaki, nincs regisztrációs díj sem.

Mintegy húszezer gépre pályázhatnak

A program eredetileg a köztisztviselők továbbképzését célozta volna, majd a kedvezményezettek körét a várható multiplikatív hatás miatt kibővítették a pedagógusokra is. Az akció a tervek szerint folytatódhat, később hasonló pályázatokat indítanak a közgyűjteményi dolgozók és az igazságügyben fogalkoztatott közalkalmazottak számára. A mostani pályázat eredményei alapján Stumpf István kancelláriaminiszter még az idén bejelenti, hogyan folytatódik az informatikai továbbképzés ezen formája.

A jelen pályázatban való részvétel minden köztisztviselő és pedagógus számára nyitott. Az IKB-nál rendelkezésre álló keret 5,5 milliárd forint. Ez mintegy 10-10 ezer számítógép biztosítását jelenti mindkét kedvezményezetti kör számára.

A pályázat összeállítása előtt kutatásokat folytattak, milyen érdeklődés volna egy ilyan lehetőségre. Jóformán a végekig lementek, az érintetti körben végeztek felméréseket. Ezek azt mutatták, hogy a 10 ezer számítógépre 45 ezer pályázat érkezhet be - mondta el Deák Rita, a MeH IKB stratégiai főosztályvezetője.

Kísérleti távoktatás köztisztviselőknek

A köztisztviselői körben Magyarországon nem működik távoktatási rendszer, ez volna rá az első kísérlet - mondta el Kökényesi József, a Magyar Közigazgatási Intézet (MAKI) részéről. A részvétel ellenzői szerint a kötelező vizsgák mellé újabbakat vállal, aki pályázik egy gépre. Viszont ez csak a tudásszint mérésének állomása volna, így vizsgálható mennyire volt hatékony a kezdeményezés.

A közalkalmazotti "vizsga" igazodik a választott tárgyhoz. Az EU előcsatlakozási és támogatási alapok témakörében például egy fiktív pályázat kitöltése lesz a vizsga. A helyi jogalkotásban tapasztalható bizonytalanságoknál segíthet, ha a jegyző kodifikációs ismereteket szerez, vizsgaként pedig mintaként később országszerte felhasználható helyi önkormányzati rendeletet készít. A vizsgák díja a három éve folyamán nem éri el a 10 ezer forintot - mondta Kökényesi József.

Serkentik a számítógép-felhasználást

Az oktatásban már minden tantárgyban megjelenhet a számítógép. Ez a program segíthet abban, hogy a PC-t eddig nem használó pedagógusokat is közelebb hozzák a számítástechnikához - mondta el Sió László, az OM politikai államtitkára. Programok indulnak az elektronikus tananyagfejlesztésre, és arra, hogy szakonként kimutassák az informatika megjelenésének lehetőségeit.

Néhány évvel ezelőtt volt egy hasonló kezdeményezés, de a pedagógus PC program bedőlt, mert mindenkinek alapfokú ismeretekből kellett volna vizsgázni. Most elég igazolni a végzettséget - mondta az államtitkár.

Nyelvvizsga, számítógép-jogosítvány

Ha számítógépet akartak volna osztogatni, más lett volna a forma - fogalmazott Sió László. Ezzel a programmal a mindennapos munkában akarnak segíteni, ezért állították fel a követelményeket. A nyelvi képzésben például az alapfokú szintre kell eljutni, vagyis le kell tenni a normál állami nyelvvizsgát. A szintén külsős ECDL vizsgához (európai számítógép-kezelői jogosítvány) a résztvevők megkapják a teljes anyagot, de csak az első négy fejezetből kell vizsgát tenniük.

A II. kerület arra számít, hogy a köztisztviselői kör 40 százaléka fog pályázni, és kész tanulmányi szerződést kötni - mondta el Hutiray Gyula, a kerület polgármestere. A digitális szakadék csökkentésére a kistelepülések inkább rászorulnak, így arra számít, hogy a pedagógusi pályázatok náluk 50 százalékos önrésszel lesznek sikeresek, és a kerületnek több millió forintot kell mozgósítania erre a célra.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivője üdvözölte a kezdeményezést, de furcsállotta, hogy az előkészítés folyamán elfelejtettek velük egyeztetni. A hétvégén tudták meg, hogy szeptemberben felmérték, a pedagógusok körében milyen fogadtatásra találna egy ilyen pályázat.

Különös szerződési feltételek

A felmérés idején viszont még nem volt meg a 3 szereplős (pályázó, iskola, kormány) szerződés pontos szövege, ami különben rejt néhány érdekes kitételt. Rákérdeznek például a házastárs státusára, illetve hogy a pályázó gyermekének van-e fogyatákossága. A feltételek elfogadásával a pályázó arra is rábólint, hogy ezeket az adatait máshol is felhasználják.

Ezenkívül a kikötésekben szerepel, hogy a pályázó köteles tűrni a helyszíni ellenőrzést, illetve a megszerzett tudásával jóformán pluszmunkát vállal a nyakába, és az intézményben adminisztratív feladatokat fog ingyen ellátni.

Sió László a felvetésekre elmondta, hogy a pályázaton nem köteles senki résztvenni, a kiíró számára pedig törvényi kötelesség a teljesülés ellenőrzése. Az ellenőrzés a legtöbb esetben elektronikus formában, e-mailváltás útján zajlik majd.

A pályázat kiírója nem az OM, hanem a MeH kormánybiztossága, akik megfelelő körültekintéssel jártak el, és széles kört megkérdeztek a tervezett feltételekről. Lesznek olyan települések, ahol az idén már nincs keret a részvételre, ilyen esetben valószínűleg fizetési haladékot lehet majd kérni a következő évre - mondta Sió László.

Az intézményé marad a gép

A számítógépek tulajdonjoga a fenntartóé lesz. A köztisztviselők esetében ez az MKGI, a pedagógusoknál az iskola - mondta el Fekete Gábor. A központi beszerzésbe a köztisztviselők gépei tartoznak, az iskolák pedig független szállítóktól is megvehetik a megfelelő konfigurációt. Az egyes intézményeknak adott ajánlatokat egyébként interneten is elérhető katalógusba rendezik. Bár viták voltak róla, várhatóan nem fogják kikötni, milyen operációs rendszer futhat a pályázattal elnyert gépeken.