Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hackerböngésző az internetcenzúra ellen

2001.05.10. 22:07
A szervezett állami cenzúrával szemben táplált ellenérzés most a diktátorok rémálmát valósítja meg: a Peekabootynak keresztelt, lenyomozhatatlan, mindenhova elérő digitális informatikai hálózatot. A Cult of the Dead Cow hackercsapat fejlesztette globális hálózat lehetővé teszi a bizonyos weboldalaktól elvágott emberek számára, hogy mégis hozzáférhessenek azokhoz a tartalmakhoz.
A digitális földalatti mozgalmak résztvevői csak Project X néven emlegetik azt a titokzatos szoftvert, amelyet a Las Vegasban júliusban tartott DefCon hackerpartin fog bemutatni a Cult of the Dead Cow (cDc) hackercsapat.

Bow to the Cow
A cDc globális szervezet, amely magát az öltönyös szoftveripar oldalában elhelyezkedő tüskének definiálja. Emlékezetes fejlesztéseik közé tartozik a Back Orifice és a Back Orifice 2000, amelyek a biztonsági rések révén átjáróházzá teszik a Microsoft operációs rendszereit.

A szervezett állami cenzúrával szemben táplált ellenérzés most a diktátorok rémálmát valósítja meg: a Peekabootynak keresztelt, lenyomozhatatlan, mindenhova elérő digitális informatikai hálózatot.

A Peekabooty hamarosan várható bemutatásával a cDc eddigi felvágós bejelentései semmiségnek tűnnek majd. A hackercsoport 'külügyminisztere', aki a digitális világban csak az 'Oxblood Ruffin' nevet használja, az MSNBC riporterével folytatott virtuális besélgetésben a Peekabootyt "az internetes információkhoz való hozzáférést blokkolni szándékozók szívének szegezett nyílnak" nevezte.

Oxblood Ruffin szerint a hálózat lehetővé teszi a valamely okból bizonyos weboldalaktól elvágott emberek számára, hogy mégis hozzáférhessenek azokhoz a tartalmakhoz. Azt szeretnék, ha a felnőtt polgárok szabadon hozzáférhetnének mindahhoz, amit a web nyilvánosságának neveznek. Az alkalmazás nem hatol be tűzfalak mögé, és nem lesi ki mondjuk az IBM titkait sem - jelentette ki a cDc nevében nyilatkozó hacker.

Feledd a múltat!
Éld a jelent!
Építsd a jövőt!
Természetesen a cDc nem ad ki szívesen semmilyen műszaki adatot a szoftver megjelenése előtt, mert nem szeretnék, hogy az ellenérdekelt erők a Peekabooty térnyerését megelőzőleg ellenlépéseket tudjanak tenni. A program át fog menni a korábbi lezárásokon, és számos kormány kísérletet fog tenni arra, hogy megállítsa, vagy elkapja a felhasználóit - mondta Oxblood Ruffin. Így előzetesen csak annyit mondott róla, hogy a szoftver a weben szétszórva képes lesz megkerülni a DNS-szűrés különböző formáit.

Egy másik, kívülálló pro-security hacker, bizonyos Rain Forest Puppy (RFP) szerint a Peekabooty valamifajta distributed (elosztott, szétosztott) web proxy lehet majd, amely minden tűzfalon és szűrőn átmegy. Mégpedig teljesen automatikusan. A vége az lehet, hogy anonim szerverek Napster/freenet típusú hálózata épül ki, a szűrés megkerülésének közös célja érdekében - fejtegette RFP.

A Peekabooty összefércelésében 21, a cDc révén szervezett hacker működik közre. A fejlesztők tudásszintje a profi biztonsági szakembertől az egyetemistáig és gyakorló hackerekig terjed, sőt állítólag egy emberi jogi ügyvéd is a csoport tagja. A társaságot Oxblood Ruffin trombitálta össze. A nemzetközi csapat tagjai között amerikaiak, kanadaiak, európaiak, izraeliek, indiaiak és tajvaniak vannak. Ruffin utalt rá, hogy tárgyalásokat folytat kínai hackerekkel, akiket érdekelne a projektben való részvétel.

A cDc tagjai a digitális világ fekete angyalai, minden engedély nélkül, csak az internet szabta korlátokat tisztelve tevékenykednek. A saját maguk gerjesztette túlzások árnyékában az emberi jogok nyilatkozatának 19. pontjára, a nyilvánosság és a véleménynyilvánítás szabadságára tesznek fel mindent.

A Peekabooty egyébként nyílt forráskódú lesz, a szoftvert szabadon lehet majd kutatni és hackelni. Ez a tény egyébként fejtörést okozhat a Microsoft berkein belül, ahol nemrégiben leplezett harcot indítottak az open source szoftverek ellen.