Edina
-12 °C
-3 °C

Gyerekeket figyel a Pentagon

2001.02.01. 16:38
Egyes vélemények szerint az év legnagyobb cyberjogi botránya lehet, hogy az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma a kiskorúak internetezési szokásait taglaló adatbázist vásárolt.
Állampolgári tájékoztatási kérelmet adott be szerdán az Electronic Privacy Information Center (EPIC) cyberpolgárjogi szervezet. Az EPIC arra szeretne választ kapni, hogy mi köze van az amerikai védelmi minisztériumnak a gyerekek internetezési szokásaihoz. A törvény értelmében a Pentagon harminc napon belül köteles válaszolni vagy húsz napon belül bejelenteni, hogy a válasz államtitkot sért-e.

Mi a kérdés?

Látlak, kisöreg!
Az EPIC kérelmének alapja a Wall Street Journal múlt heti értesülése, amely szerint a Pentagon megvásárolt egy ,,ClassClicks" névre hallgató adatbázist a tartalomszűrő szoftvereket gyártó N2H2-tól.

A ClassClicks (kästneresen KattintgatóOsztály) adatbázist az N2H2 legsikeresebb szoftvere a Bess adminisztrációja során gyűjtötte össze. A Bess az internettel rendelkező amerikai óvodák, általános és középiskolák proxy-szervereinek legelterjedtebb tartalomszűrő alkalmazása (pornográfia, neonácizmus és irodalom eltüntetésére). A fejlesztő oldalán büszkén hirdeti, hogy a 1995 óta a Bess a legelterjedtebb webes szűrő, tavaly 13,4 millió tanuló számára gondoskodott négymilliárd oldalnyi megbízható tartalom azonosításáról és továbbításáról.

A kisiskolások tevékenységéről tudtunk, a rendszergazdák nélkül rögzítő adatbázis tehát nem teasüti. De mire kellhet ez a hadseregnek?

A DoubleClick-ügy
Az amerikai piacfelügyelet (FTC) nemrégiben fejezte be vizsgálatát az DoubleClick ellen. Az online marketing cég ellen ugyancsak az EPIC kezdeményezett eljárást a felhasználók adataival való visszaélés miatt. A DoubleClick ugyanis a hirdetéseire kattintó internetezők vásárlási szokásait tartalmazó adatbázisát jó pénzért értékesítette a piacon. Az FTC vizsgálata úgy találta, hogy a DoubleClick nem sértette meg az általa kihirdetett adatvédelmi elveket, amikor így cselekedett. A kisikolások internetezési szokásainak esetében a N2H2, maga is arra hivatkozott, hogy a ClassClicks adatbázist elsősorban marketing cégeknek szerette volna eladni, amely természetesen nem mentő körülmény, minthogy a válaszadás kötelessége a Pentagoné.
Mindenki fél, mindenki szalad

Különös fordulat ez egy már elhantolódott vitában, amely a gyerekek védelmére bevezetett szűrőszoftverek pártolói és ellenzői között folyt. A vita első felvonásának végére amerikai online gyerekvédelmi törvény (Child Online Protection Act) tett pontot 1998 végén. Ez volt a legutóbbi rendelkezés, amely kötelezővé tette az oktatási intézmények számára a tartalomszűrést. Az eddig lelkes házmesteristáknak most be kell látniuk, hogy saját gyermekeik megfigyeltetéséhez adták a nevüket és pénzüket, keményebb szavakkal: odaadták a gyerek lelkét a hadseregnek.

Persze az sem kizárt, hogy harminc nap elteltével a fent emlegetett szerv előáll egy összefüggő magyarázattal. Kapásból tippelnék is két lehetséges indítékot: pedofilek, hackerek.

Gondolatrendőrség

Ha a ClassClicks adatbázis sora nem okozott elég pánikot a szülőkben, akkor a tartalomszűrés piacán uralkodó állapotok bizonyosan meghozzák a megfelelő hatást.

Kép a MindSurf honlapjáról
Itt van például a tavaly HiFusion néven indult program, amely ingyenes internetet ajánlott iskoláknak és otthoni használatra a tanulóknak. A HiFusion, amelyet még 2000 folyamán felvásárolt a vicces nevű MindSurf (ElmeSzörf magyarul, sajnos) adatvédelmi elveiben nagyon apró betűvel ugyan, de közölte:

,,A cég közvetlenül a gyerekekről a következő személyes jellegű adatokat gyűjtheti: név, cím, e-mail cím, a szülő regisztrációs adatai, születési dátumok, nem, osztály, tanintézmény neve, tanintézmény helye, felhasználói jogosultságok, a szülő hitelkártyájának adatai, számítógép/internet/videojáték használati szokások, hírforrás és szórakozási preferenciák, háztartás jellemzői, hobbik, érdeklődési körök, iskolai szakirány, egyéb kedvtelések..."