Márk
13 °C
28 °C

Feltörték a Pepsi oldalát

2001.01.05. 13:01
Globalizációellenes hackerek csütörtök hajnalban feltörték a Pepsi brit oldalát, antikapitalista karikatúrákat és egy verset helyeztek el a címoldalon.
Az betört oldalA globalizációellenes vers így szólt:

A multinacionális vállalatok
Az éhező országok gyilkosai

A multinacionális vállalatok
Éhező országokban termelik profitjukat
A bennszülötteket rabszolgáikká teszik
A bölcsőtől a sírig

A multinacionális vállalatok
Éhező országokban termelik profitjukat
Hogy újabb terméket vehess
És fizess halálodig

Kérem, higgyék el, hogy ez eredetiben még rímel is! A poézis, nevezzük bátran dalszövegnek, konkrétan a Napalm Death együttes 1987-es Scum című albumáról származik, ahogy az illusztráció is (ami az album borítója), amelyen sovány négerek voltak láthatók, akiket két oldalról öltönyös kapitalisták figyelnek, derékig koponyákba és denevérszárnyba ágyazva. A koponyák alatt multik nevei láthatóak (BP, Ford, General Motors, IBM, McDonalds, Nestlé), amelyekre a nagy sárga 'söpredék' (ld. album címe) szó nehezkedik.

A globalizációellenes hacker komoly volt, mint egy gerilla-attak. A törés során nem reklámozta nevét, amely általában erősíti a feltételezést, hogy az ideológia nem ürügye, hanem indítéka a törésnek.

Leonyid Brezsnyev
Brezsnyev ivott
[forrás: www.pepsico.ru]
A kibergerilla mindazonáltal kegyes is volt, mivel a címoldal forráskódjába hagyományosan beírt fájlinfókelengye, amely a deface érdekében arréblökött fájlok sorsáról szól, tartalmazott egy Microsoftra mutató linket, amelyet a webkiszolgáló szoftver Internet Information Server biztonsági hibáját javító patch figyelt, mondván: bocs multi, hogy megaláztunk, felállhatsz, húzd fel a nadrágodat.

A Pepsi-oldalt természetesen alig pár óra múlva visszaállították, még most is látom, hogy ott lobog rajta a hónaljszaglóművész Ricky Martin és az ismeretlen extrém kecske arca.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft