Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyar petíciós honlap indult

2004.01.13. 15:36
Hasonló külföldi oldalak mintájára Magyarországon is megkezdte működését egy petíciós honlap, ahol bárki indíthat online aláírásgyűjtő ívet. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, vagyis az állampolgárok ilyen módon is hallathassák panaszukat és petícióikkal befolyásolhassák a döntéshozókat.
Egyéves előkészítő munka eredményeként elindult Magyarország első nonprofit online petíciós oldala, a Peticio.hu. A honlap ugyan még béta üzemmódban működik, de petíciók már élesben indíthatók és aláírhatók.

Az oldal üzemeltetője, a hasonló nevű közhasznú egyesület célja, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás elősegítse a közügyekben való aktív részvételt, illetve újabb fórumot nyújtson a véleménynyilvánításhoz, áll keddi közleményükben. Az egyesület reményei szerint a honlap is hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok hallathassák panaszukat és petícióikkal befolyásolhassák a döntéshozókat.

Nem gyűjtenek adatot

A www.peticio.hu címen található honlapon nyolc témakörben lehet petíciókat indítani (kül- és belpolitika, egészségügy, szórakoztatás-média, környezetvédelem, vallásügy, technológia-üzlet és egyéb). Az oldalon fut már néhány petíció; az egyiket, A nyílt forráskódú szoftverekre való átállásért címűt néhány nap alatt több mint ezren írták alá. A Peticio.hu oldalon az érdeklődők a lap témájával összefüggő híreket, cikkeket illetve sajtószemlét is olvashatnak.

Az egyesület nem végez adatgyűjtést, és nem tart fenn adatbázisokat felhasználóiról, írja a közlemény. A visszaélések -többszöri aláírások, illetve robotok - kiszűrésére a felhasználóktól adatokat kell kérni, viszont a létrehozott adathalmaz egyirányúan van kódolva, ezért abból - az aláíró nevén kívül - semmilyen személyes adatot nem lehet visszafejteni.

A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, hasonlóan a külföldi petíciós oldalakhoz. Tehát ha egy személy vagy szervezet egy több ezer aláírással támogatott petíciót tud felmutatni, az számíthasson az illetékesek figyelmére is, írja a közlemény.