Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Géprombolók lázadása az internet ellen

2006.09.27. 10:30
Olcsó, mobil és globális lesz az internet 2020-ra, állítja az amerikai Pew intézet által megkérdezett netguruk többsége. A fejlődés azonban luddita mozgalmak kialakulásához vezethet - a felkelőket egyes vélemények szerint az internet túlzott befolyása zavarja majd.

Másfél évtizeden belül hihetetlenül olcsó, globális mobilhálózaton kommunikál majd az emberiség; az internet elmossa az államhatárokat, miközben a virtuális valóság egyeseket végleg beszippant magába - állítja azon technikai guruk többsége, akiket a Pew Internet and American Life Project amerikai kutatóintézet kérdezett meg nemrég az internet által alakított világ közeljövőjéről.

A Pew által felkeresett 742 megmondóember, akiknek több mint fele 1993 előtt, tehát az ősidőkben kezdett el netezni, és háromnegyed részben az Egyesült Államokban vagy Kanadában él, összesen hét alapvető kérdésben fejtette ki véleményét egy kérdőívben. Többségük nem értett egyet azzal az állítással, hogy 2020-ra az angol felváltja a többi nyelvet, és azzal sem, hogy az autonómmá váló technika problémát jelent majd. A legkevésbé abban értettek egyet a válaszolók, hogy vajon jobb világhoz vezet-e a tárolóeszközök és a keresők segítségével megvalósuló transzparencia: a jósok 46 százaléka szerint igaz az állítás, míg 49 százalékuk azt állítja, a magánszférához való jogok sérülnek azzal, hogy a technika másfél évtizeden belül átlátszóvá teszi az embert.

Jóslat Egyetért Nem ért egyet Nem válaszolt
Globális, olcsó hálózat terjed el a világon 56% 43% 1%
Az angol kiváltja a többi nyelvet 42% 57% 1%
Problémává válik az autonóm technológia 42% 54% 4%
A transzparencia jobbá teszi a világot még a magánszféra sérelmének árán is 46% 49% 5%
Egyesek elmerülnek a virtuális valóságban 56% 39% 5%
Az internet a világon bárkinek elérhetővé teszi a sikert 52% 44% 5%
A ludditák terrorcselekményeket követnek el 58% 35% 7%

A legnagyobb egyetértés érdekes módon a géprombolókkal kapcsolatban alakult ki: a válaszadók 58 százaléka szerint a felgyorsuló információs és kommunikációs technikák a ludditák és a technológiát elutasítók olyan csoportját alakítja majd ki, amely szánt szándékkal kívül marad majd a modern társadalmon. "Egyesek a rácson kívül élnek majd, egyszerűen mert békességre és az információs túlterhelés elleni gyógyírre vágynak, míg mások terrorral és erőszakos cselekményekkel tiltakoznak majd a technika ellen" - szólt a Pew által megfogalmazott állítás, amelyet a válaszadók csaknem kétharmada elfogadott.

Maga a net lesz a célpont

"Ahogy értékes infrastruktúrává válik, maga az internet lesz a célpont. Egyeseket az internet hatalma (és befolyása) motivál majd, mások a megzavarás által kiváltott hatás miatt választják célpontnak" - fejtette ki véleményét a Pew kérdésére az IBM-es Thomas Narten, az Internet Engineering Task Force munkatársa.

"Az értelmetlen erőszak és pusztítás folytatódik és kiterjed majd - ennek oka a 21. század anómiája és az egyéni befolyás hiányának érzése" - írja Martin Kwapinski, az USA kormányzati portálja, a FirsGov egyik vezetője.

A 742 gurut arra is megkérték, állítson fontossági sorrendbe négy, a globális infokommunikációs technikákkal kapcsolatos teendőt. A válaszadók többsége (51-en) a hálózat kapacitásának növelését és az internetre vonatkozó tudás terjesztését, átadását sorolta az első helyre. A második helyen az egyén igényeinek megfelelő jogi és működtetési környezet megteremtése végzett, a harmadikon egy biztonságos nemzetközi mikrohitelrendszer kialakítása. Fontosságát tekintve az utolsó helyre került egy nemzetközi biztonsági szervezet felállítása és "felfegyverzése".