Judit
2 °C
7 °C

Az európainál gyorsabban fejlődik a magyar tech-piac

2000.11.24. 10:26
A hazai számítástechnikai piac fejlődésének mértéke meghaladja az európaiét, jelentette be az Országos Német Számítástechnikai, Távközlési és Új Médiák Szövetségének képviselője csütörtökön Budapesten. A becslés szerint az idén várható 3,5 milliárd euróról jövőre 4 milliárd euróra emelkedik a magyar számítástechnikai és távközlési piac forgalma.
Magyarországon a számítástechnikai és távközlési piac forgalma az idén várható 3,5 milliárd euróról jövőre 4 milliárd euróra emelkedik, mondta Hans Reich. Az Országos Német Számítástechnikai, Távközlési és Új Médiák Szövetségének becslései szerint a magyar piac idei 13,8 százalékos fejlődése meghaladja az európaiét, amely ebben az évben előreláthatólag 11,3 százalékkal bővül.

Jövőre a magyar piac 11,6 százalékos, az európai 9,5 százalékos növekedését prognosztizálják a szakértők. Az európai számítástechnikai és távközlési vállalatok forgalma jövőre 571 milliárd eurót érhet el, az idei 522 milliárd euróval szemben - tette hozzá Hans Reich.

165 milliárdos online piac
A Concorde Értékpapír Rt. szeptemberben adta ki elemzését a hazai internetpiacról. A cég szerint a piac prognosztizált méretét diszkontálva az online reklámbevételből gazdálkodó cégek jelenlegi becsült összértéke 35 milliárd, az elektronikus kiskereskedelemben részt vevő cégeké 80 milliárd, az online szolgáltatási szektor szereplőié pedig 165 milliárd forint.
A világon az idén várhatóan 1,8 billió euró lesz a számítás- és kommunikációtechnikai piacon résztvevő cégek árbevétele. Ennek az 35 százaléka az Egyesült Államokban, 31 százaléka Európában, 11 százaléka Japánban realizálódik, 23 százaléka pedig a világ többi országában.

Ebben az évben a piacon kismértékű eltolódás történt, az Egyesült Államok részesedése 1 százalékkal 35 százalékra mérséklődött, míg Európáé ugyanennyivel, 31 százalékra növekedett.

Hans Reich ismertette: a 925 milliárd eurós számítástechnikai világpiacon az Egyesült Államok 44 százalékos részesedéssel vezet, majd Európa következik 29, Japán 11, a többi ország pedig 16 százalékkal. A 875 milliárd eurós távközlési piacon az európai cégek a piacvezetők 34 százalékos részesedéssel, második helyen 31 százalékkal az Egyesült Államok vállalatai állnak.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?