Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A másolásért küzd a kalózpárt

2006.08.04. 10:45
Az Osztrák Kalózpárt (Piraten Partei Österreichs, PPÖ) tevékenységének középpontjában a szerzői jog felhasználóbarát reformja áll. A szerzői jogi védelmet 5 évben korlátoznák, de a fájlcserét reklámként bátorítanák. Ha tehetné, a PPÖ a másolásvédelem minden formáját betiltaná.

Svéd mintára Ausztriában is megalakult a fájlcserét féltő kalózok pártja. Az új politikai szerveződés a szabad kultúra, a magánszféra védelme és a szabadalmi jog megváltoztatása mellett száll síkra. Mivel a párt a következő parlamenti választásokon már indulni kíván, augusztus 25-ig 2600 aláírásra van szükségük.

A januárban megalakult svéd Piratpartiet az osztrák követői szerint a kor egyik legfontosabb kérdését feszegeti, és a fájlcserélők egyre komolyabb visszaszorítása árnyékában immár egész Európában szimpatizánsokra lelt.

Vesszen a másolásvédelem

A PPÖ tevékenységének középpontjában a szerzői jog felhasználóbarát reformja áll. Az egyensúlyt keresik egyrészt az elérhetőség és terjesztés, másrészt az alkotók elismerése és javadalmazása között. A művek védelmi időtartamát drasztikus lépéssel az első megjelenés utáni 5 évben korlátoznák. Különben a társadalom azzal a veszéllyel szembesül, hogy a kulturális örökség egyre nagyobb része landol néhány konszern kezében, indokol a párt.

A digitális szerzői jogvédelmi eljárások (DRM) minden formáját betiltanák, a fájlcserét viszont a művészek számára előnyös reklámként üdvözlik. A PPÖ általános büntetlenséget követel a privát, nem kereskedelmi másolatokra, írta a heise.de híroldal.

Itt a megfigyelő társadalom

A PPÖ megállapítja, hogy az informatikai társadalom egyre inkább "ellenőrző és megfigyelő társadalommá" válik. Ehelyett a demokrácia az alapjogok elsődleges védelmét igényelné, hogy a polgárok számára lehetővé tegye a valóban szabad véleménynyilvánítást.

Egészen konkrétan az osztrák kalózpárt szembeszáll a távközlési és internetes adatok gyanútól független európai megőrzése, illetve az USA európai email-lehallgatási törekvései ellen.