Gerzson
-3 °C
2 °C

'Előbb a Zsoltival, most a Petivel, és Anyu is tudja'

2004.08.13. 10:30
A Budapest Plázs közepén, monokinis anyukák és strandröplabdázó tinédzserek mellett áll a UPC Olimpiai Sátor, amelynek internetrészlegében reggeltől estig harminc számítógépen ingyenes internet és négyféle játék várja az érdeklődőket. Az Index riportere harcba száll egy kávézótulajdonossal, megtudja, hogy a tizenkét éves lányoknak a tizenhét éves fiúk túl öregek, és arról is tudomást szerez, hogy Shreknek hogy állna a hosszú szőke paróka.
Az Olimpiai Sátrat nem nehéz megtalálni a Plázson, ugyanis ez a legnagyobb, és igen nagy felületen rikító narancssárga. Az internetrészlegbe azonban nehezített akadálypályán vezet az út, mindenkinek vigyáznia kell, aki véletlenül a sátor bal oldalában található - de az internetteremmel egy légtérben lévő - Pjime plage cafén keresztül próbál bejutni. Itt ugyanis szembetalálhatja magát az erélyes kávézóvezetőséggel, ahogy az Index újságírója is, akivel indulatosan közölték, amennyiben internetezni akar, ne haladjon át az egész helyiségen, hanem menjen ki, és lépjen be a másik, egy méterre található bejáraton. "Külön kell választani magunkat" felkiáltással.

Tekintse meg a plázsúzereket!
A harminc számítógépből álló teremben füllesztő hőség fogad, tele a sátor, minden gépnél ül valaki, és a legtöbb mögött plusz egy várakozó is álldogál. Napközben főleg gyerekek használják az ingyenes internetezés lehetőségét, de Vercz Olivér, a Chello internetetszolgáltató munkatársa elmondja, estefelé a felnőttek is kihasználják az ingyenes internet- és játéklehetőséget.

Shrek, a transzvesztita nyúl

A tizenkét éves Szilvi vadul keresi a billentyűket, egy ujjal gépel. Hétvégén egy szórólapról szerzett tudomást arról, hogy itt lehet ingyen netezni, és már délelőtt tízre vissza is jött a Plázsra. "Az előbb a Zsoltival cseteltem, most meg a Petivel. De a Zsolti ma este fel fog hívni, és holnap el is jön hozzánk, az Anyu is tudja, és megengedte."

Petiről Szilvi egyelőre annyit tud, hogy túl öreg, mert már tizenhét éves, de nyílt kártyákkal játszanak, és az a jó hír már kiderült, hogy Petit nem zavarja Szilvi zsenge kora. Zsolti sorsáról elmélkedve állunk tovább, de nincs sok időnk a tizenévesek promiszkuitásával kapcsolatban bölcs következtetéseket levonni, mert kisebb tumultus zárja el az utunkat. Egy shrekes grafikai játék felett alakult ki vita, abban a tárgyban, hogy rövid barna, vagy esetleg hosszú szőke haja legyen-e az ogrénak. Végül a szőkében maradnak, de kompromisszumként két hatalmas nyúlfület is ragasztanak a virtuális parókára.

Játékos plázs

Az egyik szomszéd asztaltól a tízéves Máté inti csendre a Shrek-fanokat, koncentrálnia kell, ugyanis éppen emailcímet gyárt az egyik hosztesz segítségével. Azért van szüksége a címre, hogy regisztrálni tudjon a Fox Kids mesecsatorna szájtjára, és használhassa végre a mikulásos játékot.

A plázsjúzerek négy játék közül választhatnak, az autós Need for speedet, a lövöldözős Battlefield Vietnamot, a focis UEFA Euro 2004-et és a varázslós Harry Pottert telepítették a gépekre. Induláskor még intünk Szilvinek, de ő túlságosan el van foglalva a cseteléssel. Vigyázva, hogy a kávézó szentségét ne sértsük, a jobboldali ajtón kisurranunk a plázsjúzerek köréből.