Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tőzsdére megy az online pókerkirály

2005.06.16. 16:26
Percenként ezer dollár profitot, óránként százezer dollár bevételt termel a világ online pókerpiacának első számú szereplője, a PartyGaming. A cég annak ellenére megy a londoni tőzsdére, hogy a netes szerencsejátékokat sok ország törvényei egyértelműen tiltják.

A londoni tőzsdén június 27-én kezdődik a kereskedés a világ legnagyobb online pókercége, a PartyGaming részvényeivel. A vállalat mostani becslése szerint összesen 2,1 milliárd dollárért jegyeznek majd részvényeket a befektetők, de ez az összeg még el is marad a várttól, mivel az online szerencsejátékokat működtető vállalatok és a játékosok helyzete jogilag tisztázatlan, írta a Cnet. Annyi biztos, hogy a jegyzéssel a cég egy csapásra az FTSE részvényindex százas élcsoportjába kerül majd, és hogy a most jelentett 2,1 milliárd dollár megegyezik az eddigi legnagyobb értékű londoni jegyzés összegével.

A cég tőzsdére vonulása különösen azért aggályos, mert a PartyGaming ügyfeleinek 80 százaléka Amerikából játszik, ahol a legtöbb állam törvényei tiltják az online szerencsejátékot. Ezért az általános alapok kezelői annak ellenére ódzkodnak a cég részvényeitől, hogy a netes póker az egyik legdinamikusabban fejlődő területnek számít az online gazdaságban.

1000 USD profit/min

A piac 55 százalékát uraló PartyGaming az idei első negyedévben 222 millió dolláros árbevétel mellett 128 millió dolláros profitot termelt, ami 93, illetve 81 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az online szerencsejátékok látványos felfutását meglovagló, nyolc éve alapított cég percenként ezer dolláros profitot, óránként százezer dolláros bevételt termel.

A PartyGaming szájtjain egy időben átlagosan hetvenezren játszanak, miközben maga a cég egyáltalán nem vállal kockázatot - még annyit sem, mint egy hagyományos kaszinó: pusztán a tétekből lefölözött, általában 3 százalékos jutalékból él olyan jól, ahogy él.

A netes zsuga egyébként Magyarországon is egyre többeknek nyújt tisztes megélhetést: az onlinepoker.hu beszámolói szerint havi több százezer forintos nettó bevételre is szert lehet tenni, ha a játékos tökéletesen tisztában a szabályokkal, az esélyekkel, jól tud blöffölni, van türelme és hajlandó a "sok kicsi sokra megy" elvét követve hidegvérrel megkopasztani azokat az amerikai játékosokat, akiknek egy kis izgalom többet ér néhány marék dollárnyi veszteségnél.