Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Tiltott szerencsejátékok tesztje - Online póker

2006.02.12. 09:39
Sok tudás, türelem, logika és egy jó table image kell ahhoz, hogy valaki sikeres pókerjátékos legyen, mondja Faragó Dániel, aki legelső való világbeli versenyéről milliókkal a zsebében távozott. Faragóval, egy önmagát amatőrnek valló profival próbáltuk ki az online pókert. Nem nyertünk, de nem is buktunk.

Tizenegy dollárnyi zsetonnal ereszkedünk le a gép elé online pókerezni Faragó Dániellel. Negyedóra alatt elbukjuk az összeset. Újabb félóra alatt elbukunk még tizenegyet - ennyi a buy-in, amivel be kell szállni az elején. Másfél órával később, nagy küzdelemben másodikak leszünk egy tournamentben, ahol visszaosztják az első két helyezettnek a nevezési összeget - a nyakunk zsibbad, a szemünk kifolyik, de a 25 dolláros nyereménnyel legalább a pénzünknél vagyunk. Kemény melóval, éppen csak hogy.

#alt#
Posztó, osztás, zseton, Faragó. Forrás: Budapest Poker Open

Pedig Faragó, bár amatőrnek tartja magát, nem kispályás: tavaly decemberben második lett a Budapest Poker Openen, ahol öt és félmillió forint járt a helyezésért. "Játszottam a hülyét" - mondja Faragó, aki életében először indult komoly, pénzes versenyen. "Volt egy retro Adidas napszemüvegem, azt felvettem, amikor éppen játékban voltam. Sokan mondják, hogy a pókert a hülyéknek találták ki. Hát most itt vagyok". A pókerben fontos az asztalnál kialakított kép, a "table image" - van, aki a hülyét játssza, mint Faragó, van, aki dühöng, van, aki néma, és van, aki zenét hallgat. Ezzel az ember nem csak magát nyugtatja, hanem az ellenfelet is idegesíti, mondja a 24 éves Faragó, akinek fejlődésében jelentős szerepet játszik egy ultis nagypapa, az ifjúkori kockapóker és egy haver, aki bevezette az online játékba.

A fogadások a neten köttetnek

Bár a table image stratégiai vetülete a netes partikban is szerepet kap, ott nem látszanak az érzelmek; ezért is van, hogy aki próbálta az éles bajnokságot, nehezen ül vissza a gép elé: "Hiányzik a szaga. Hiányzik a dealer lány, meg a lapok ropogása" - mondja Faragó, miközben rutinosan kattintgat kedvenc szájtján, a pokerstars.com-on. Az élő versenyek nevezési díjai sokakat elriasztanak attól, hogy élesben próbálkozzanak: a Budapest Poker Openre 50 000 forint volt a beugró, és a komolyabb nemzetközi versenyek akár egymilliót is elkérnek előre a versenyzőktől.

Közben a hitelkártyaszám-megadásra működő, kis tétekben is játszható netes póker tömegeket vonz. Bár az online játszók pontos száma ismeretlen, annyit tudni, hogy a 2002-es 92 millió dollárhoz képest 2004-ben már egymilliárdot pókerezett el az emberiség online. Az online kaszinók kevesebbet keresnek a pókeren, mint a ruletten vagy a blakjacken - a játékosok egymás pénzét nyerik el, a kaszinó a jutalékot, a rake-et gereblyézi be - , de a piac dinamikusan nő, és ezt a befektetők is értékelik. Amikor a Partypokert üzemeltető, piacvezető Partygaming tavaly júniusban megjelent a londoni tőzsdén, a kereskedés első napján 11 százalékkal megugrott részvényeinek ára, ami a cég értékét 8,46 milliárd dollárra (1692 milliárd forintra) növelte - ennyiből meg lehetne rendezni mondjuk három szerényebb Olimpiát.

Mesterkurzus: Abdul, Jones és Sklansky

#alt#
A Mester avatárja a neten
A játékosok azért szeretik a pókert, mert itt a klasszikus szerencsejátékokhoz, a ruletthez vagy a blackjackhez képest nem csak a vakvéletlenen múlik a győzelem: a szerencse és a tudás arányát Faragó 40-60 százalékra teszi. "Ha csak szerencsejáték, miért van az, hogy Vegasban a döntőkön mindig ugyanaz a néhány ember ül az asztalnál?" - idéz a Pókerarcokból, ami pókerkörökben alapmű. Ha ez az elmélet igaz, egy felkészült játékos mindenképpen jól jön ki a buliból - feltéve, hogy anyagilag képes elviselni egy-egy rossz szériát.

Ebből élnek azok a hazai, profi-félprofi pókerezők is, akik stabil havi jövedelemre tesznek szert úgy, hogy szívós türelemmel kopasztják a neten jórészt amerikai ellenfeleiket, akiknek nem számít, hogy egy-egy este eltapsolnak tíz-húsz dollárt - ott ennyibe kerül két mozijegy is. A hazai netpókeresek alapszájtján, az onlinepokerhu.com-on olvasható beszámolók szerint viszont ahhoz, hogy valaki stabilan nyerjen, nemcsak a szabályokat kell ismernie, hanem tisztában kell lennie az esélyekkel és a különböző stratégiákkal is. Nem mindegy, hányan játszanak az asztalnál, az osztóhoz képest hol ül az ember, ki hogyan és mennyi idő alatt reagál egy-egy passzra vagy emelésre, és hogy milyen összegekben folyik a játék - kis tétes asztaloknál más a követendő stratégia, mint ott, ahol 100 dollárral kell beszállni.

#alt#
Alacsony non-suited semmi - ezt bedobjuk.
"Kis téttel nem ülnek le olyanok, akik nagyot akarnak kaszálni" - mondja Faragó. "Ott számíthatsz a legnagyobb vakmerőségre, mondjuk all-in pre-flop-ra ". Utóbbi a legnépszerűbb pókerműfajban, a Texas Hold'em-ben egyszerűsítve azt jelenti, hogy két lapra, félvakon felteszi az ember az összes pénzét, még mielőtt az asztalra kerülő ötöt látná. A magabiztos, konzekvens játékhoz nem árt ismerni a szakirodalmat sem: a nyitányhoz jól jöhet Abdul népszerű pre-flop stratégiája, Lee Jones Low Limit Hold'em című munkája vagy David Sklansky elméleti alapműve, a Theory of Poker. Ezekből a munkákból ha más nem, annyi kiderül, hogy a tudáson kívül az is számít, milyen lap van az ember kezében.

Nagyon veszélyes, kicsit illegális

A profik azt tanácsolják, hogy mindenki döntse el, mennyi időt és pénzt szán a pókerrel való ismerkedésre, és ha annak ellenére sokat veszít, hogy betartja az összes alapszabályt, inkább hagyja abba, mert lehet, hogy egyszerűen tehetségtelen.

A William Hill, az online pókerszalont is üzemeltető brit fogadóiroda arra figyelmeztet, hogy a szerencsejáték ellenjavallott, ha az megakadályozza a játékost napi feladatainak ellátásában, illetve ha egyetlen célja a korábbi veszteségek visszanyerése. Nem javasolt a játék azoknak, akik bármilyen függőségben szenvednek, illetve alkohol vagy drog befolyása alatt állnak. "Hazudott, kért kölcsön vagy lopott már pénzt azért, hogy játszhasson vagy hogy kifizethesse szerencsejáték-adósságait? Elveszítette érdeklődését családja, barátai vagy a hobbija iránt? Azért játszik, hogy elmeneküljön az unalmas vagy boldogtalan élet elől?"- teszi fel a kérdést az iroda a potenciális játékosoknak. Minél több kérdésre igen a válasz, annál valószínűbb, hogy a válaszadó súlyos szerencsejáték-problémától szenved, figyelmeztet az iroda.

#alt#
Így nyertünk 25,20 dollárt
Pénzt veszíteni több tucatnyi szájton lehet, a kifejezetten pókerre szakosodott Empire Poker, Fair Poker és a Pacific Poker mellett a nagyobb sportfogadási irodák, így a William Hill és a magyarított verziója miatt itthon is népszerű Sportingbet is fenntart online pókerasztalokat. Jogilag is ugyanaz a helyzet, mint a sportfogadással: szabad is, meg nem is. A magyar törvények tiltják nemcsak a Szerencsejáték Felügyelet által nem engedélyezett játékok szervezését, hanem azok hirdetését is, és Oravecz László, a felügyelet osztályvezető helyettese szerint az ilyen szájtokra még linkelni sem szabad. A tavaly júliusban módosított törvény értelmében a bankok nem segíthetik az illegális játékokban való részvételt, így nem teljesíthetnek átutalásokat sem.

Ami a játékosokat illeti, őket legfeljebb szabálysértés címén lehetne felelősségre vonni, de azt is csak akkor, ha nyilvános helyen, például egy netkávézóban játszanak. Aki otthonról pókerezik, azt nem lehet megfogni.