Ervin
14 °C
21 °C

Jó üzlet az online póker

2004.06.16. 11:25
Nyugaton nagyrészt csak szórakozásból játszanak internetes kaszinókban, a világnak ezen a felén azonban sokan vannak, akik naponta több órát töltenek a képernyő előtt, és ebből élnek.
Itthon is szaporodik azoknak a száma, akiknek a jövedelme teljesen vagy részben internetes pókerből származik. Az Index szerencsejáték-fórumából kinőtt pókertársaságban négy-öt olyan is lehet, aki csak ezzel foglalkozik, tudtuk meg a csapat tagjától, Rátkai István programozótól, aki egyébként a nyolcvanas években C64-re írott kalandjátékaival tette a nevét ismertté. A fórumozók már egy saját weboldalt is létrehoztak, az internetes pókerezéshez szükséges tudnivalókkal, cikkekkel, fórummal.

Százezres nagyszágrend

Rátkai szerint napi hat órányi játékkal százezres nagyságrendű bevételhez lehet így jutni, ráadásul a magyar szerencsejáték-törvény szerint a kaszinókban szerzett nyeremény adómentes. Rátkai napi három-négy órát foglalkozik online pókerrel a munkája mellett. A programozó szerint a pókerben csak rövid távon számít a szerencse, hosszabb távon ez már kiegyenlítődik, és inkább a tudás dönt. "Nem szerencsejátékként kell kezelni, hanem meg kell nézni a matematikáját" - mondta Rátkai. A jó játékos például hamar felismeri, ha nincs esélye, és bedobja a lapjait, magyarázta.

Abban, hogy hosszú távon pozitív egyenleggel lehet játszani, annak is szerepe van, hogy a pókertermekben a legtöbb játékos amerikai vagy angol (ennek az lehet az oka, hogy sok internetes kaszinó az ezekben az országokban népszerű sportfogadási oldalak mellé társul). Ezeknek a játékosoknak nagy része leginkább csak szórakozásnak tekintik a pókerezést, amire rászánnak némi pénzt. "Eljátszanak pár dollárt, de abból mi itt jól megélünk" - mondta Rátkai. Az interneten egyébként több száz pókerterem található, a legnagyobban negyvenezren is szoktak lenni.

Jobban matekoznak

Az interneten pókerezők egyre több offline versenyt is nyernek, mondta Rátkai. A pár hete megrendezett Las Vegas-i bajnokságot például tavaly és idén is internetes játékos nyerte. Erre a bajnokságra egyébként idén, a tízezer dolláros nevezési díj ellenére több mint 2500-an jelentkeztek, a fődíj ötmillió dollár volt. Rátkai maga is jó helyezést ért el egy pár napja Bécsben rendezett bajnokságon, amin 102-en indultak ezer eurós nevezési díjjal. A magyar versenyző itt ötödik lett, több mint hétezer eurós nyereménnyel.

Az internetes pókerjátékosok való életbeli sikereinek oka Rátkai szerint az, hogy a gyorsabb partik miatt akár háromszor-négyszer többet is játszanak. Igaz, hogy az ellenfél arcizomrezdüléseinek megfigyelésében nem szereznek rutint, viszont sokkal jobban "matekoznak", azaz számítanak esélyeket, mint offline játszó társaik.