Eleonóra
-1 °C
2 °C

Horvát játék viccel az ENSZ-főügyésszel

2005.03.25. 10:45
A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészét, Carla Del Pontét lelövik a liftben, ha a bilincset lóbálja. Legalábbis abban az online játszható horvát játékban, amelyben a körözött Ante Gotovina tábornokra tilos célozni.
Horvátországban olyan számítógépes játék bukkant fel, amelyben céltáblává változik Carla del Ponte, a hágai ENSZ-bíróság főügyésze. A játékos a leírás szerint titkosszolgálati ügynök, akinek a hágai törvényszék tárgyalásának résztvevőit kell megóvnia.

Három felvonó ajtajai nyílnak sorban, a nyílásban pedig felváltva jelenik meg Del Ponte, a háborús bűnökkel vádolt, jelenleg szökésben levő Ante Gotovina tábornok, Ivo Sanader horvát miniszterelnök, fegyveres terroristák és meztelen nők. Néha ételhordó kuli is állhat az ajtóban, a legalsó fedél alatt pedig bomba vagy pontot érő pénzeszsák lehet.

Csak véletlen lehet

"A veszélyes, felfegyverzett személyeket eliminálnod kell" - áll a játék horvát nyelvű leírásában. A játékos viszont akkor is pontokat kap, ha a bilincset előrántó Carla del Pontéra lő. A három liftajtó közül a billentyűzet A, S és D betűivel kell választani.

#alt#
Gotovina és a többiek

Ha a körözött Gotovina tábornokot éri lövés, a játékos veszít egy életet, öt tévesztés után pedig kezdheti elöről a pontok gyűjtését. Az internetes oldal készítői kijelentik, hogy a játék bármely hasonlósága valós személyekkel pusztán a véletlen műve, emlékeztet az APA hírügynökség.

Nem adták ki

Mint emlékezetes, Horvátországban Ante Gotovina hősnek számít. A szerb-horvát háborúban 1995 nyarán a horvát hadsereg a vezetésével foglalta vissza a Krajinát, ahonnan ennek során több mint 200 ezer szerbet űztek el.

Az ENSZ-törvényszék háborús bűncselekményeket ró Gotovina szemére, őt teszik többek közt felelőssé legalább 150 szerb haláláért. A horvát kormány a közelmúltban többször kijelentette, hogy nem ismerik Gotovina tartózkodási helyét, ezért ki sem tudják szolgáltatni Hágának.

Ugorhat a csatlakozás

Carla del Ponte főügyész, és az EU tagországainak többsége szerint viszont Zágrábban hiányzik az eltökéltség a bújkáló tábornok letartóztatására és kiadatására.

Az EU az elmúlt héten az ENSZ-törvényszékkel való hiányzó együttműködés miatt halasztotta el meghatározatlan időre Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.