Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lecsúszunk a .eu címekről?

2006.01.09. 11:19
December elejétől lehet .eu kiterjesztésű doménneveket regisztrálni, de az igénylők listáján Magyarország nincs az első tíz között.

Egy hónappal ezelőtt, 2005. december 7-én elkezdődött a .eu kiterjesztésű doménnevek regisztrációja, amelyért EURid nevű európai szervezet felel. Az internetes doménnevekkel történő visszaélések elkerülése érdekében 2006. február 7-ig, illetve április 7-ig bezárólag két szakaszban (úgynevezett Sunrise I. illetve Sunrise II. szakaszok) bizonyos személyek és szervezetek kiemelt elsőbbségi jogosultságok alapján kérhetik a regisztrációt, írta a PricewaterhouseCoopers Newsflash.

Lecsaptak a nevekre

A Sunrise I. szakaszban a bejegyzett nemzeti és közösségi védjegyek, valamint a földrajzi és eredetjelzések jogosítottjai és a köztestületek jelentkezhetnek, a február 7-től meg a be nem jegyzett védjegyek,kereskedelmi elnevezések, üzletág megjelölések, vállalatnevek, családnevek, valamint a védelem alatt álló irodalmi és művészeti alkotások alapján lehet domént igényelni. Április 7-től kezdve a .eu doménnevek regisztrációja bárki számára hozzáférhetővé válik.

Elég nagy tolongás várható, és aki előbb jelentkezik, azé lesz a név. Éppen emiatt már a jelentkezések első napján óriási volt az érdeklődés: az első órában az EURid szervere másodpercenként negyven új kérelmet regisztrált, és január 6-ig összesen 150 579 kérelem érkezett 112 612 különböző doménnévre.

Lassan reagálunk

A PricewaterhouseCoopers szerint a hazai vállalatok - annak ellenére, hogy magyarul is teljes körű ügyintézést élvezhetnek - mégis késlekednek. A legtöbb regisztrációs kérelem Németországból érkezett (35,4 százalék), a legaktívabbak azonban a második helyen szereplő hollandok, hiszen, az európai népesség mindössze 3,5 százalékát kitevő országé a regisztrációs kérelmek 15,4 százaléka. Magyarország nem szerepel még az első tíz helyezett között sem.

Fontos, hogy az elsőbbségi jogokkal rendelkezők a Sunrise I. és II. kiemelt időszakában jelentkezzenek, hiszen jelentős előnyt élveznek a csak 2006. április 7-től regisztrációs lehetőséggel rendelkezőkkel szemben, adott tanácsot a PricewaterhouseCoopers. A rossz időzítés és késlekedés pénzbe kerülhet! Minél előbb adják be regisztrációs kérelmüket, annál nagyobb az esélye annak, hogy más európai országból azonos doménnévre érkező kérelmeket megelőzve juthatnak hozzá a kért .eu kiterjesztésű doménnévhez, ezáltal a hosszas pereskedéseket is elkerülve.További információ az EURid honlapján érhető el, a regisztrálni kért doménnevek hozzáférhetőségéről a www.whois.eu honlapon tájékozódhatnak.