Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A magyar cégeket nem érdekli a .eu

2005.09.13. 08:38
Előregisztrációra már most is lehetőség van a .eu kiterjesztésű honlapok bejegyzéséhez, de a magyar cégek még alig érdeklődnek eziránt. Pedig a várhatóan decemberben induló regisztráció során - a türelmi idő lejárta után - az foglalhat le bármilyen .eu végződésű internetcímet, aki elsőként jelentkezik.

December elején indulhat el a .eu kiterjesztésű internetes címek regisztrációja - véli az Európai Bizottság. A regisztrációs startra pontos dátum nincs kitűzve; a hivatalos menetrend mindössze 2005 negyedik negyedévét tartalmazza. Az azonban biztos, hogy a kezdés után két hónapig csak a közintézmények és a márkavédelem alatt álló nevek tulajdonosai jegyezhetik be a .eu-val végződő internetes címüket, majd további két hónapig a vállalatok is élhetnek a lehetőséggel. Ezt követően már akár magánszemélyek is igényelhetnek ilyen doménnevet.

Nyugat-Európában nagy az érdeklődés

A nyugat-európai internetes szolgáltatók már most élénk érdeklődést tapasztalnak a .eu kiterjesztés iránt, a belga Proximedia szerint például 8500 ügyfelének mintegy 25 százaléka cserélné le a .be végződést .eu-ra, vagy hozná létre .eu-s honlapját is a régi megtartása mellett. A váltani kívánó cégek egyelőre csak előzetes regisztrációval próbálhatják meg lefoglalni a használni kívánt nevet; ezt a .eu kiterjesztés menedzselésével 2010-ig megbízott Eurid konzorciummal szerződött mintegy 400 regisztrációs iroda némelyikénél tehetik meg (a teljes lista itt érhető el).

Az előzetes regisztráció azonban semmire sem garancia, hiszen ugyanazt az igényt több iroda is felveheti, így az "éles" regisztráció elindulásakor az ő gyorsaságukon is sok múlik. Az Eurid maga is elismeri, hogy nem tudja, mi történik majd; ők mindenesetre az elsőként beérkezett regisztrációt fogadják el, ha csak a másodperc tört részén múlik is a dolog.

Az előregisztráció 18 euró plusz áfa

Magyarországról még alig tapasztal érdeklődést a .eu-s címek iránt a hazai szolgáltatók közül az előregisztráció lehetőségét egyelőre egyedüliként biztosító Versanus Kft. Külföldről viszont több ezer tételt tartalmazó listákkal is megkeresték már a céget.

Az előregisztráció a szolgáltatónál ingyenes, a regisztrálás díja pedig évi 18 euró + áfa, illetve 500-1000 tételnél nagyobb mennyiség esetén 14 euró + áfa címenként.

Szintén a mennyiségtől függően számláz majd (nettó 12,5 és 24 euró közötti összegeket) a Mile Informatika Kft., amely előregisztrációt a jövő héttől fogadhat. Ezt a lehetőséget eddig azért nem kínálták fel ügyfeleiknek, mert nem tisztázott, hogy az Eurid milyen adatokat kér majd a regisztrációhoz. Miletics Tamás, a kft. ügyvezetője lapunknak a további nehézségek között elmondta: mivel regisztráláskor az Eurid tőlük azonnal levonja majd a címenként 10 eurós díjat, valahogyan be kell biztosítaniuk magukat, hogy ők is megkapják a pénzt az előregisztrációt kérőktől. Az Eurid harmadik szerződött magyarországi partnere, az Euro Internet Kft. egy hónapon belül tervezi az előregisztráció elindítását. A több mint 50 magyarországi szolgáltatót tömörítő Internetszolgáltatók Tanácsa szintén létrehoz majd egy szervezetet, amely megállapodik az Euriddel a regisztrációról, így annak megalakulása után a .eu-s címre vágyók saját szolgáltatójukon keresztül is elintézhetik a bejegyzést.