Szabad utat a netpornónak!

2000.12.27. 16:48
A Peacefire nevű szervezet saját fejlesztésű szoftvere segítségével harcol az internetes cenzúra ellen. A program segít kijátszani a legelterjedtebb netszűrő szoftvereket.
Az amerikai Peacefire nevű szervezet letölthetővé tette saját fejlesztésű - ismert pornó- és egyéb szűrőszoftverek kijátszására szolgáló - programját. Az internetes szólásszabadságot hirdető - és úgy tűnik, elősegítő - Peacefire célja, hogy bárki bármit megnézhessen. A szervezet nevével ,,futó" program a legismertebb, és széles körben alkalmazott szűrőprogramokat játssza ki, egészen a december 17-i frissítésekig.

A Peacefire nem mostanában kezdte szűrőellenes kampányát, de az ingyenesen letölthető szoftver minden bizonnyal az eddigi legdrasztikusabb lépés az internetes szabadságjogok védelmében. A cég programja többek között a SurfWatch, a Cyber Patrol, a Net Nanny, a CYBERsitter, az X-Stop, a PureSight és Cyber Snoop működését akadályozza, illetve befolyásolja. A cég azért szánta el magát erre a lépésre, mert szerintük az említett programok már jóval túllőttek a pornótiltás határain, és valójában a szabad szólás és ismeretszerzés lehetőségét gátolták.

A Peacefire elemzi a szűrőket, tippeket ad kijátszásukra

A gyerekek kíváncsiságát semmi nem gátolja
A Peacefire célja - ahogy állítják - természetesen nem a pornográfia széleskörű terjesztése. Hivatalos lapján foglalkozik az ismert szűrőkkel, elemzi azokat, illetve tippeket ad kijátszásukra. A elemzéseken túl a Peacefire felsorolja azokat az oldalakat, amelyeket az egyes szűrők nem engednek megnyitni. A legszembetűnőbb tanulság az, hogy a szoftverek által tilalmi listára kerülő oldalak igen széles körből kerülnek ki, rendívül változatosak, valószínűleg az adott program készítőinek világnézetét tükrözik.

Maga a szűrőkijátszó program csupán 135 kilobyte, gyorsan letölthető. Fejlesztői az ismert és elterjedt Windows alapú szűrőkhöz készítették. A program az egyéni felhasználóknak lehet hasznos, a szerver vagy magasabb szintű megfigyelést képtelen kijátszani, amilyen például az AOL Parental Control, a WebSENSE, Bess vagy a SmartFilter. Nem működik továbbá intézmények hálózatain, mint az iskolai vagy könyvtári hálózat. Az Egyesült Államokban ezen intézmények internetfelhasználását szigorúan ellenőrzik és szabályozzák, az állami támogatás megvonása járhat egy-egy szűrő nélkül üzemelő nyilvános számítógépért.

A peacafire.org igen előkelő helyen szerepel a tiltólistákon

Természetesen a peacafire.org igen előkelő helyen szerepel a tiltólistákon, egyes programok e név e-mailben történő megemlítését sem teszik lehetővé. Sőt, mostanra a keresőkbe be nem írható szavak között megtalálható a Peacefire egyik koordinátora Bennet Haselton is. A szervezet főleg a különböző blokkolt non-profit szervezetek és oktatási intézmények jogaiért küzd.

Több esetben is megfigyelhető, hogy a szűrőprogramok blokkolják a feminizmussal vagy homoszexualitással foglalkozó szervezetek, újságok honlapjait. A különböző oktatási intézmények tiltása valóban véletlenszerű jelleggel történik, így lehetséges az is, hogy az oklahomai egyetem diáklapja tiltólistára került, habár annak egyik írója éppen a szűrőprogramok mellett foglalt állást.

Tiltólistára kerülnek még a különböző hírcsatornák is, melyeknek nézetei nem egyeznek meg a készítőkével. Tiltottak továbbá a Peacefire-hez hasonló szervezetek, amelyek az internetes cenzúra eltörlését, a szólásszabadságot hirdetik, valamint az olyan oldalak, amelyek copyright jogokkal való visszaélésre adnak lehetőséget. Egyes szoftverek még az AIDS-el kapcsolatos információkat is letiltják, ami már valóban az ismeretterjesztés körébe tartozik.  • Tippek
  • Árfolyam