József, Bánk
-6 °C
0 °C

Saját bloggerét tiltotta le a Huffington Post

2006.06.23. 16:19
A legnehezebb napjait éli a leghíresebb amerikai politikai blog-közösség, a Huffington Post. Folytatásos szappanoperának is beillő botrány kerekedett ugyanis egyik bloggere ügyéből: támadások, nyomozás, kitiltás, magyarázat, bocsánatkérés, és újabb vádak..
A webnaplók hálózatából álló Huffington Poston publikált egy bizonyos Peter Rost, aki figyelmes lett egy hozzászólóra, aki szisztematikusan támadta blogbejegyzéseit. Rost akkor fogott gyanút, mikor az illető egyik kommentje bekerült a legnépszerűbb hozzászólások közé, holott erre eddig csak nagyon ritkán került sor, s akkor sem olyan gyorsan, mint most.

A blogger el is kezdett nyomozni a titokzatos hozzászóló után. Elsőként az IP-címét nézte meg, majd a nicknév alapján folytatta a nyomozást. A hozzászóló a "yacomink" nevet használta, és Rost kutakodása során rájött, hogy itt bizony Andy Yaco-Minkről van szó, aki pedig... a Huffington Post technológiai vezetője.

A blogger meglepettségében persze mindjárt írt is egy bejegyzést a történtekről, kiemelve, hogy a Huffington Postnak ügyelnie kell a hitelességére, és el kellene kerülnie az összeférhetetneség vagy az értékelőrendszer cinkeltségének látszatát is. Rost ugyanis feltételezte, hogy a Huffington Post technológiai vezetője egyszerűen manipulálta a hozzászólásokat értékelő rendszert, s így került a legnépszerűbb kommentek közé csípős hozzászólása.

A történet itt nem ért véget: Rostot ugyanis kitiltották a HuffPostról, mint állítja, "indoklás vagy magyarázat nélkül". Pontosabban elmondása szerint annyit közöltek vele, hogy a HuffPoston kifejtett tevékenysége nem egyezik annak irányelveivel.

Könyörtelen kitálalás

Rost nem hagyta annyiban az ügyet, és nyitott egy új blogot a Google Blogger ingyenes blogszolgáltatáson, ahol hosszasan taglalja a történteket, sőt még az ügyben folytatott magánlevelezéseket is megjelentette.

A sértett szerint anélkül tiltották ki, hogy "megvizsgálták volna állításaim igazát, melyek egyébként mind független forrásokon alapulnak. Csupán tényeket állítottam, és nem vádoltam senkit." A HuffPost vezetője, Arianna Huffington eljárása "bebizonyította, hogy magazinja semmivel sem etikusabb, mint azok az emberek és szervekezetk akiket napi rendszerességgel kriziálni szokott."

Huffington válaszol

Arianna Huffington ezt követően egy hosszabb bejegyzést írt blogjára, melyben azt állítja, hogy az egyetlen ok, ami miatt kitiltották Rostot, hogy a blogger nem volt hajlandó az online közösség tagjaként viselkedni. Huffington elmondása szerint Rostot azért hívták meg blogolni a HuffPostra, hogy szakterületéről, a gyógyszeriparról írjon, ám blogbejegyzései egyre inkább személyes nehezteléseiről és sirámairól kezdtek el szólni, mint például a kertjében talált halott madárról vagy barátai megcsalási ügyeiről.

Arianna Huffington szerint ekkor kérték meg a bloggert, hogy ezeket a témákat inkább egy személyes blogban írja meg, s Rost ekkor hozta létre másik, személyes blogját. Ám Rost tovább írta nem témába vágó bejegyzéseit a HuffPostra. Huffington szerint az sem igaz, hogy Andy Yaco-Mink titokban írta volna hozzászólásait Rost blogjába, hiszen a nickneve (yacomink) egyértelműen utal kilétére.

A HuffPost határozottan cáfolja, hogy manipulálták volna a hozzászólásokat kiértékelő rendszert. Azt viszont elismerték, hogy fiatal szerkesztőjük hibázott, amikor a HuffPost munkatársait személyesen érintő bejegyzéseket látva - konzultáció nélkül - kitiltotta Rostot. A sértett blogger pedig nem tudta megállni, hogy ne válaszoljon, s ne bizonygassa igazát ismét egy újabb postban.

Az ügy finoman szólva nem jött jól a Huffington Postnak. Nemrégiben ugyanis Geroge Clooneyval kerültek összetűzésbe. Az amerikai színész-rendező ugyanis sérelmezte, hogy a HuffPoston úgy jelentek meg korábban más helyen tett nyilatkozatai, mintha ő blogolna ott. Clooney az eset kapcsán egy közleményt is kiadott, miszerint a HuffPost eljárása tudatosan félrevezető volt.