Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Mondjon el egy titkot az Indexnek!

2007.03.30. 10:15
"Amikor tömött liftben állok, elképzelem a pornójelenetet, ami bekövetkezhet." "Semmi sem gyógyítja jobban az összetört szívet, mint az ex, egy igazán béna frizurával." "Szexuálisan molesztáltak nyolcéves koromban. Soha nem mondtam el senkinek." A titkok mindegyike az amerikai PostSecret-blogról származik, ahol bárki, név nélkül megvallhatja legbelsőbb rejtegetnivalóját. 2006-ban és 2007-ben is a világ legjobb blogjának választották. Olvassa el interjúnkat Frank Warrennel, a szájt készítőjével és vegyen részt az Index Titok blogjának indulásában!


Frank Warren titkot válogat

Index: 2005-ben indult a PostSecret, azóta több ezer titok jelent meg a közösségi művészeti alkotássá fejlődő oldalon. Hogyan szerzett ilyen hatalmas népszerűséget? És egyáltalán, miért indította a blogot?

Frank Warren: A washingotni Artomaticra készítettem, művészeti projektként. (Az Artomatic egyhetes kiállítás és művészeti workshop.) Miután a kiállításnak vége lett, egy georgetown-i galéria felkért, mutassuk be náluk is a projektet. A média felkapta, a népszerűség pedig egyre nőtt. Ma már naponta több mint ötmillió látogató jár a blogon.

Minden héten vasárnap frissíti a blogot, újabb és újabb titkokkal. Pontosan hogy működik a beküldés? Kizárólag postai képeslapokat fogad el, vagy számítógéppel dizájnolt titkokat is publikál?

A világ legkülönfélébb pontjáról, a legkülönfélébb méretű, művészileg dekorált képeslapokat kapok, postai úton. Néhány Photosop-képeslapot is küldenek emailen, de ezeket nem rakom ki a blogra.

Hány titkot kap egy héten?

500-600 képeslap érkezik a címemre.


Nézegessen titkokat!

Mindet publikálja?

Minden nap átnézem az érkezett képeslapokat és hetente húszat választok ki, amit aztán vasárnap kirakok a szájtra.

Mi alapján válogat?

Az újakat választom ki, olyanokat, amilyeneket még nem láttam, amelyeknek újszerű a kifejezésmódja. Azokat, amelyek megszólítanak és komolynak tartom őket. Az érzelmek széles spektrumáról igyekszem választani, úgy, hogy egy koherens történetté álljanak össze, egy olyan történetté, ami mond valamit rólunk, a titkainkon keresztül. És azt remélem, a történet megértést és reményt hoz.

Éppen mintha a gyónásról beszélne. Ön vallásos ember?

Nem vagyok katolikus, így nem gyónok, de azt gondolom, a gyónás mellett számtalan egyéb, spirituális úton meg lehet osztani egy titkot másokkal. Mindenesetre a képeslapok olyasmit jelképeznek, amit amúgy nem látunk. Meglehet, hogy a küldőnek a titok megosztása egyenlő az áldás, vagy a kegyelem keresésével.

Mit gondol, ezen kívül mi még a motivációja a titok-küldőknek? És mi a motivációja a blog-olvasóknak? Perverz kukkolás a mások legmélyebb titkainak megismerésére irányuló vágy?

Szerintem a küldők nem akarják, hogy mások ítélkezzenek felettük, de azzal, hogy bedobják a postaládába a képeslapot, megkönnyebbülnek. A legtöbb ember számára elindul a gyógyulás folyamata azzal, hogy fizikailag kiadja a titkát egy kívülállónak. Amikor az ember másvalaki titkát olvashatja, gyakran olyan titokkal szembesül, amit addig saját életében rejtegetett. Sokan ekkor döbbennek rá, nincsenek egyedül.

A blogon olvasható titkok megvallása mély érzelmi aktus. Nem érzi magát kényelmetlenül, amikor furcsa szexuális szokásokat, gyerekkori bántalmazást vagy családi szörnyűségeket leleplező titkokat tud meg, elsőként a világon?

Ez kapcsolatot alakít ki köztem és a levélküldő között. Úgy érzem, ez egyfajta terápiaként is alkalmas. Némelyik titok sötét, némelyik vicces, némelyik szomorú. De mindnyájan emberek vagyunk és hiszem, hogy mindenkinek vannak titkai. Ráadásul legtöbben még a legjobb barátaikkal sem osztják meg ezeket.

Mi történik, ha valaki öngyilkosságot vagy gyilkosságot vall meg képeslapján? Morális jelentőséget érez a projektje miatt vagy kizárólag művészeti projektként kezeli?

Van egy ingyenesen hívható, öngyilkosokra szakosodott segítővonal telefonszáma az oldalon, ahová az emberek fordulhatnak, ha ilyen problémájuk van. Mivel a titkok név nélkül érkeznek, megpróbálom valamennyire távol tartani magam tőlük érzelmileg.

Ön szerint számít, hogy a lapokon szereplő titkok igaziak, vagy sem?

Nem hinném, hogy minden titok igazi, de azt hiszem, még ha a küldőnek nem is az, valakinek, aki olvassa, egészen biztosan.


Titkok még, itt!

A PostSecreten egyetlen hirdetés sincs, egyedüli bevétele az a könyv, amit 2005 decemberében jelentett meg a szájton publikált titkokból. Milyen további tervei vannak a projekttel, és főként, miért csinálja?

A projekt segít az embereknek. Olyan emaileket kapok emberektől, hogy a PostSecret mentette meg az életüket. Amióta az Artomaticon elindult a projekt, saját életet él. A feleségem attól fél, hogy amikor nyugdíjas éveinket töltjük egy eldugott szigeten, a képeslapok továbbra is csak jönnek és jönnek majd. Azon szokott poénkodni, hogy majd tesz egy postaládát a sírkövemre és ráírja, hogy "ide lehet bedobni a képeslapokat".

Tehát a PostSecret készítőjeként egyfajta terapeutaként működik. De miből él? Milyen projektjei vannak a PostSecreten kívül?

A feleségemmel egy futárszolgálat vállalkozásunk van, de amióta van a PostSecret, én főleg utazgatok és főiskolákon a blogról beszélek, vagy a blog alapján készült könyvemet népszerűsítem. A következő könyv 2007 október kilencedikén jelenik meg.

Kedves Olvasó. Elirígyeltük a PostSecretet és indítottunk egy magyar Titok blogot. Ehhez azonban Ön is kell. Ha nyomja valami a lelkét, küldjön bármilyen (postára adható) méretű képeslapot a címünkre. Index - Titok, Index.hu, 1386 Bp. Pf. 906/116., vagy készítsen bármilyen képszerkesztővel titok-lapot, és küldje erre az emailcímre. A titok legyen rövid, tömör és kreatív. Köszönjük.